Lokale SP-afdelingen steunen pleidooi voor extra geld arme wijken

Foto: NeedPix / CC0

Alle SP-fracties in de vijftien gemeenten waarvan de burgemeesters deze week een manifest presenteerden met de oproep aan het Rijk om extra geld beschikbaar te stellen voor kwetsbare wijken in deze coronatijd hebben zich verenigd om samen met hen een tweedeling in de maatschappij de voorkomen.

De SP in Zaanstad is blij met de actie van de burgemeesters: ‘Juist op plekken waar meer armoede bestaat en zorg en ondersteuning nodig is moet de overheid nu meer investeren om tweedeling en achterstelling te bestrijden. Wij ondersteunen de oproep van de burgemeesters, maar we roepen de burgemeesters ook op om lokaal meer te doen aan het bestrijden van tweedeling: bij de zorg, de hoogte van de huren en de lonen,’ schrijft fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer in een persbericht.

KLM

De SP-fracties willen dat het kabinet de gemeenten meer geld geeft zodat er niet bezuinigd hoeft te worden op bijvoorbeeld de jeugdzorg. ‘Alle gemeentes hebben nu al grote tekorten op jeugdzorg. Dat wordt waarschijnlijk alleen maar pijnlijker. Je kunt niet de KLM redden en de steden, dorpen en wijken aan hun lot overlaten. Bezuinigingen op belangrijke dingen zoals de jeugdzorg raakt gezinnen en kinderen die het al extra moeilijk hebben door de coronacrisis ontzettend hard. De tweedeling aanpakken begint daar,’ aldus Zoomermeijer.

A8-A9 en De Kraaien

Ook willen de fracties dat de huurverhoging van tafel gaat en doen ze een oproep om het minimumloon te verhogen: ‘Lonen omhoog en lasten omlaag, daar help je de gezinnen in de kwetsbare gebieden echt mee.’ Zoomermeijer pleitte er gistermiddag tijdens een rondje politieke kleur bekennen voorafgaand aan de behandeling van de voorjaarsnota nog voor om het geld dat in Zaanstad is gereserveerd door de verbindingsweg tussen de A8 en de A9 (veertien miljoen) en de veruizing van hockeyvereniging De Kraaien (4,5 miljoen euro) te herbestemmen voor het sociale domein. Ook wil hij dat een ton van het miljoen dat Zaanstad vorig jaar overhield naar de voedselbank gaat

De samenwerkende SP-afdelingen pleiten daarnaast voor de oprichting van een sociaal noodfonds en een coronanoodplan om te investeren in ‘persoonlijke begeleiding naar échte banen’, jeugdzorg, armoedebestrijding, de sociale werkvoorziening (in Zaanstad Werkom), lokale cultuurinstellingen en verenigingen, buurthuizen en dus ook en vooral de voedselbank. 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen