SP wil geld voor buurthuizen, verenigingen en voedselbank

Er zijn al lang geen acties bij supermarkten meer geweest.
Er zijn al lang geen acties bij supermarkten meer geweest.
Foto: Flickr / Pascal Maramis

De SP komt donderdag met een amendement om te voorkomen dat zes ton die Zaanstad vorig jaar heeft overgehouden aan het investeringsfonds wordt toegevoegd. De fractie wil een half miljoen euro storten in een noodfonds voor buurthuizen en verenigingen en 100.000 euro bestemmen voor de op het randje balancerende voedselbank.

De partij pleitte in een brandbrief al eerder voor een noodfonds voor de buurthuizen die sinds de coronacrisis praktisch geen inkomsten meer hebben en voor noodlijdende verenigingen. De maatschappij kan het zich volgens de SP niet permiteren om een dergelijke sociale infrastructuur kwijt te raken. De Voedselbank Zaanstreek heeft al lange tijd geen acties in supermarkten meer kunnen houden en de aanvoer van restproducten werd eerst verstoord door de hamsterwoede en later door het zognoemde contractrisico: het risico dat een overeenkomst zodanig is opgesteld dat rechten en plichten onvoldoende zijn omschreven, zodat nakoming niet kan worden afgedwongen. 

Omdat de SP voorziet dat de voedselbank in de nabije toekomst door de gevolgen van de coronacrisis een grote toename van het aantal klanten zal zien, moet ook deze voorziening kost wat kost overeind gehouden worden, met voldoende houdbare producten om in financiële nood geraakte inwoners te kunnen voeden. Het investeringsfonds bevatte op 1 januari 42.232.229 euro.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen