Voor oktober uitsluitsel over toegangskaart Zaanse Schans

Foto: Twitter /JoKe Travel

De grote erfgoed- en culturele partijen op de Zaanse Schans mogen van het college verder met de ontwikkeling van één gezamenlijke toegangskaart voor bezoekers. Die is een alternatief voor de vermakelijkhedenretributie die niemand bleek te willen. Ondernemers en bewoners doen niet mee aan de totstandkoming van de kaart.

De Zaansche Molen, het Zaans museum, het Uurwerk museum en Stichting de Zaanse Schans hebben een intentieovereenkomst voorbereid om dit alternatief verder te ontwikkelen. Daarmee voldoen ze aan de voorwaarde die de gemeenteraad stelde toen zij eerder dit jaar uitstel verleende voor de invoering van de lokale heffing tot 1 juli. Dat wordt 1 oktober.  Toeristen moeten straks één kaart kopen voor de Schans en krijgen daarmee toegang tot alle erfgoedlocaties en de voorzieningen, zoals de parkeerplaats en de toiletten.

Vrije toegang blijft

Het openbare karakter van de Schans wordt niet aangetast omdat mensen die er alleen wandelen of fietsen vrije toegang houden, zolang zij geen gebruikmaken van de voorzieningen. Wie alleen een restaurant of winkel bezoekt is niet verplicht een kaart te kopen. Het verschil tussen één kaart kopen voor de hele Schans en een kwartje afdragen per attractie leidt naar verwachting tot een grotere opbrengst, omdat toeristen hun bezoek dan gaan zien als een integraal geheel. Gehoopt wordt ook op minder free riders die alleen komen om foto’s van de molens te schieten. Ook maakt kaartverkoop het mogelijk de bezoekersaantallen te reguleren.

Deadline 1 oktober

De gemeenteraad moet hier voor de zomer nog een besluit over nemen. Is dat positief dan moet er voor 1 oktober een ondertekende samenwerkingsovereenkomst op tafel liggen waarin de uitgangspunten van de intentieovereenkomst verder zijn uitgewerkt. De volgende stap is de juridische onderbouwing van de gezamenlijke toegangskaart die voor 1 februari 2021 klaar moet zijn zodat uiterlijk op 1 april 2021 het nieuwe model kan worden ingevoerd. Mochten de plannen stranden dan voert de gemeente alsnog per 1 oktober dit jaar de vermakelijkhedenretributie in. Vorig jaar adviseerde bemiddelaar Johan Remkes de gemeente om te komen to zogenoemde duurzame exploitatiescenario’s, waarbij alle partijen die geld verdienen op de Zaanse Schans meebetalen aan de investeringen. ‘De toegangskaart die nu verder ontwikkeld wordt, is een uitwerking van een duurzaam exploitatiemodel,’ adus het college.

‘Goede vorderingen’

Volgens wethouder Financiën Hans Krieger zijn er de afgelopen maanden goede vorderingen gemaakt bij de uitwerking van een alternatief voor de vermakelijkhedenretributie, een gemeentelijke heffing op de verkoop van kaartjes voor een bezoek aan de attracties of voor een rondvaart vanaf de Schans. Onder andere de souvenirwinkels, de horeca en de Stichting de Zaanse Schans ontsprongen de dans en dat werd als oneerlijk gezien. ‘Gezien de verschillende belangen op de Zaanse Schans en de (in sommige gevallen) ingewikkelde onderlinge verhoudingen ziet het college dit als een belangrijke volgende stap naar een toekomstbestendige Schans. Het college heeft er vertrouwen in dat de partijen ook de komende maanden goede vorderingen zullen maken,’ zegt de wethouder in een persbericht.

Toekomst onzeker

De ‘wereldberoemde bezienswaardigheid die de afgelopen jaren miljoenen bezoekers trok’ heeft door de coronapandemie opeens te maken met een geheel nieuwe werkelijkheid, hoewel het gehakketak tussen de verschillende partijen als vanouds doorgaat. De hoop en verwachting is dat na de coronacrisis de bezoekersaantallen geleidelijk aan weer zullen oplopen. Er zijn grote investeringen voorzien in de openbare ruimte om klaar te zijn voor het verwerken van grote aantallen mensen, hoewel niemand kan voorspellen of het ‘oide toerisme’ ooit nog terugkeert.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen