Meer tijd nodig voor gezamenlijke toegangskaart Zaanse Schans

Foto: Twitter / Clarie van Veelen

De partijen op de Zaanse Schans krijgen van het college meer tijd om tot één gezamenlijke toegangskaart voor bezoekers te komen. De toegangskaart is een alternatief voor de door hen afgewezen vermakelijkhedenretributie, een belasting voor aanbieders van betaald vertier op de Schans.

De vermakelijkhedenretributie zou per 1 april ingaan en is bedoeld om de kosten die de gemeente maakt door het groeiende toerisme op de Schans deels door te berekenen.      Wethouder van Financiën Hans Krieger noemt het ‘waardevol’ dat de betrokkenen zich er gezamenlijk voor inzetten om met een goed alternatief voor de belasting te komen, waarmee straks alle toeristen meebetalen en niet alleen de bezoekers die ergens een kaartje voor kopen. De erfgoed- en culturele partijen op de Zaanse Schans zijn in gesprek over een toegangskaart voor het terrein inclusief de betaalde attracties en de faciliteiten. Om hen de kans te geven dit alternatief verder te ontwikkelen, krijgen zij uitstel tot 1 juli. Voor die datum moet er een schriftelijke intentieovereenkomst liggen. Mochten de partijen daar niet in slagen, dan voert Zaanstad de vermakelijkhedenretributie alsnog in.

Investeringen

Om ervoor te zorgen dat het erfgoed in het historische Zaanse woonwijkje ook in de toekomst grote bezoekersaantallen kan verwerken, zijn grote investeringen binnen het gebied noodzakelijk. Denk daarbij aan toegangswegen, kosten voor handhaving en het waarborgen van de veiligheid. Deze kosten zijn de afgelopen jaren fors gestegen. De gemeenteraad wil deze uitgaven (deels) verhalen op de partijen die de toeristen aantrekken. De vermakelijkhedenretributie kan alleen geheven worden op een betaalde ‘vermakelijkheid’, waardoor bezoekers van de souvenirwinkels, de horeca en de stichting Zaanse Schans ervan verschoond blijven. Ook toeristen die er alleen rondwandelen betalen niet mee. Het alternatief dat de Schans zelf uit de hoge hoed tovert moet uiterlijk in het eerste kwartaal van 2021 worden ingevoerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen