Demonstratie Kick Out Zwarte Piet bij Sinterklaasintocht

Foto: Pixabay / Ylanite Koppens

Kick Out Zwarte Piet heeft demonstraties aangekondigd tijdens de Sinterklaasintochten in een reeks grotere steden, waaronder Zaanstad. De actiegroep demonstreert in plaatsen waar tijdens de intocht nog steeds wordt vastgehouden aan zwarte Piet.

De gemeenteraad van Zaanstad besprak eerder deze week een voorstel van Denk en de Partij voor de Dieren om zwarte Piet uit Zaanstad te weren, maar hoewel er alom begrip werd getoond voor de pijn die de figuur zwarte Piet kan oproepen bij een deel van de bevolking komt er geen verbod. Burgemeester Jan Hamming gaat wel met de inmiddels samenwerkende comités praten over het gevoelig liggende onderwerp. Een verbod van bovenaf opleggen gaat hem vooralsnog te ver en hij is bang dat dit zelfs averechts zou kunnen werken.

Sinds de landelijke Sinterklaasintocht in Zaanstad wordt er volgens Hamming al veel over onderwerp gesproken en nagedacht bij de comités en is er al sprake van een omslag in het denken. Met wereldwijde protesten tegen racisme als gevolg van de dood door politiegeweld van George Floyd in de Verenigde Staten is overal in Nederland de discussie over Piet weer opgelaaid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen