Zwarte Piet op agenda gemeenteraad op gevoelig moment

Foto: Pixabay / Ylanite Koppens

Middenin een tijd dat de discussie rond zwarte Piet alweer volop is opgelaaid als gevolg van de recente protesten tegen politiegeweld tegen zwarte medemensen staat in Zaanstad morgenavond een agenda-initiatief van de Partij voor de Dieren en Denk over de viering van het Sinterklaasfeest op de raadsagenda. Dat was al veel eerder ingediend, maar de behandeling heeft lang op zich laten wachten vanwege de coronacrisis.

‘Het feest dat veel zwarte Nederlanders doet huiveren’ en dat ‘veel zwarte kinderen zich minderwaardig laat voelen omdat zij jaarlijks worden uitgescholden zwarte Piet’ moet wat de initiatiefnemers betreft met onmiddellijke ingang worden ontdaan van ‘negatieve stereotypen’. ‘Het is een historisch feit dat de uitvoering van het Sinterklaasfeest, inclusief het gebruik en het uiterlijk van de karikatuur zwarte Piet door de jaren heen continu aan de tijdgeest is aangepast. Er is dus geenszins sprake van een historisch vaststaande traditionele uitvoering,’ schrijven Orlando Ronny Hellings (Denk) en Melchior Mattens (PvdD).

In strijd met verdragen

Zij halen het Internationaal verdrag inzake de uitbanning van elke vorm van rassendiscriminatie uit 1965 aan dat zich richt zich tegen discriminatie op grond van ras, huidkleur en nationale of etnische afkomst en het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, die Nederland beide heeft ondertekend. In 2014 oordeelde Het College voor de Rechten van de Mens dat ‘aan Zwarte Piet discriminerende aspecten kleven’. Kinderombudsman Margrite Kalverboer stelde na gesprekken met kinderen dat ‘de figuur van zwarte Piet kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en daarmee in strijd is met het Kinderrechtenverdrag’. En de Committee on the Elimination of Racial Discrimination van de Verenigde Naties deed een dringend beroep op Nederland om zwarte Piet aan te passen. Een andere reden om definitief afscheid te nemen van zwarte Piet is de EU-resolutie van vorig jaar tegen Afrofobie en het gebruik van zwarte Piet.

Iedereen plezier

De uitspraken van deze gezaghebbende instanties en de veranderende maatschappij in acht nemend, lijkt het de PvdD en Denk ‘overduidelijk dat zwarte Piet niet meer van deze tijd is’. Zij pleiten er dan ook voor het symbool dat herinneringen oproept aan de slavernij tijdens de vieringen in Zaanstad in de ban te doen, zodat het feest ‘iedereen evenveel plezier bezorgt’. ‘Onze gemeente zou voorop moeten lopen in het naleven van de aanbevelingen van de VN-commissie. De twee partijen willen morgen te weten komen hoe hun collega’s in de gemeenteraad daar tegenaan kijken. ‘Zien partijen in dat elke traditie aan verandering onderhevig is en dat ook in het verleden al negatieve aspecten van het Sinterklaasfeest zijn verwijderd?’, zoals de roe die nog wel bezongen wordt, maar waar niet meer mee gezwaaid wordt om stoute kinderen angst aan te jagen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen