De klok rond insecten volgen in Noord-Holland

Foto: Provincie Noord-Holland / Diopsis

Na een succesvolle start in 2019, plaatst onderzoeksconsortium Diopsis ook dit jaar automatische insectencamera’s op verschillende plekken in Noord-Holland.

Het monitoringssysteem voor insecten wordt ingezet in opdracht van onder andere de provincie. Het systeem maakt het mogelijk om de klok rond volledig automatisch insecten te fotograferen, te tellen én te herkennen. De camera’s komen te staan bij een agrariër in de Haarlemmermeer, in Laag Holland, bij waterzuiveringen, op verschillende plekken in Amsterdam en in het duingebied van PWN. Deze grote variëteit aan plekken moet een beter inzicht geven in de aanwezigheid van verschillende insectengroepen.

Vorig jaar zijn meer dan 80 camera’s geplaatst in vier provincies, waar zij dag en nacht insecten gefotografeerd hebben. Per camera zijn duizenden verschillende insecten gedetecteerd en meer dan acht miljoen foto’s gemaakt. De talrijkste families zijn de vlinders, vliegen en muggen. Volgens entomoloog Vincent Kalkman van Naturalis gaat het wereldwijd om het eerste goed werkende systeem waarmee efficiënt de biomassa en biodiversiteit van insecten gemeten kan worden: ‘We hopen dat het uiteindelijk niet alleen een rol gaat spelen bij het meten van veranderingen in Nederland maar bijvoorbeeld ook ingezet zal worden voor het meten van de gevolgen van het Europese landbouwbeleid op biodiversiteit.’

Landelijk netwerk

De ambitie is om een landelijk dekkend netwerk van automatische insectencamera’s te ontwikkelen met toepassing van geavanceerde beeldherkenningstechnologie. Dit netwerk maakt het mogelijk om uitspraken te doen over de ontwikkeling van biomassa en diversiteit van insecten in de stad, in agrarisch gebied en in de natuur. Het netwerk zorgt voor een continue meting en geeft inzicht in de diversiteit en de aantallen. Bovendien is het een insectvriendelijke onderzoeksmethode. Aanleiding voor de ontwikkeling van het monitoringssysteem is de sterke achteruitgang van insecten in de wereld en dus ook in Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen