De Hollandsche Molen op de bres voor De Held Jozua

Foto: Stebru.nl

De Hollandsche Molen is vanavond één van de insprekers die de gemeenteraad wil laten weten hoe zij tegenover de bouw van wooncomplex De Zaanse Helden aankijkt. De molenvereniging is bezorgd over de toekomst van De Held Jozua: die kan straks bij een zuidoostenwind nauwelijks nog draaien, laat staan zagen.

In totaal zeven insprekers hebben zich gemeld, onder wie een vertegenwoordiger de Zorgcirkel. De Hollandsche Molen heeft de inspraaktekst al naar de raad gestuurd en daaruit blijkt dat de vereniging niet overtuigd is van de resultaten van de onderzoeken die de gemeente liet uitvoeren naar windafvang, draaiuren, de cultuurhistorie en windhinder. De Hollandsche Molen is het niet eens met de gebruikte methode en de interpretatie van de cijfers, omdat de effecten van de bouw van de negen woontorens niet beoordeeld kunnen worden op grond van de landelijke gemiddelde windstatistiek. Er moet veel specifieker naar de specifieke locatie van de paltrokmolen worden gekeken in combinatie met windhinder. De Zaansche Molen is het daarmee eens.

Lagere woningbouw

In de kern betekent het dat wanneer de voorgenomen bouw gerealiseerd is, de windhinder dusdanig groot is dat er nauwelijks nog gedraaid kan worden bij zuidoostenwind, aldus De Hollandsche Molen. ‘Dit is een grove aantasting van de monumentale gebruiksfunctie van de molen en een inperking van het ambacht molenaar’, dat op de Unesco-lijst van  immaterieel erfgoed staat. De Hollandsche Molen doet ‘een dringend beroep’ op de raadsleden om de voorliggende plannen te heroverwegen en meer rekening te houden met de molenbiotoop van De Held Jozua door veel lagere bouwwerken te eisen. De gemeenteraad bespreekt het bestemmingsplan vanavond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen