Freekids snakt naar nieuwbouw Mahoniehout, maar wat in de tussentijd?

Foto: Google Street View

Freekids is een vurig pleitbezorger van de bouw van wooncomplex De Zaanse Helden, waar in de toekomst zowel kinderdagverblijf de Dotterbloem voor kinderen van nul tot vier jaar als Freekids Zaandam XL voor de buitenschoolse opvang van kinderen van vier tot twaalf jaar onderdak kan vinden. En waar ook een verbinding kan worden gemaakt met wijkboerderij De Veldmuis.

De bedoeling is om ook daar een gedeelte van de buitenschoolse opvang te vestigen, zodat de kinderen de dieren kunnen verzorgen en de organisatie een maatschappelijke bijdrage levert aan de kinderboerderij en de wijk. Vanaf de Zaanse Helden kunnen de kinderen straks via de loopbrug over de Houtveldweg veilig het Molenpark, de natuurspeelplaats en De Veldmuis bereiken. Daarnaast zullen de vele jonge gezinnen die de woningen naar verwachting zullen betrekken de opvang dichtbij huis hard nodig hebben: die is elders in de wijk niet mogelijk.

Tijdelijke huisvesting

Op de huidige locatie aan de Mahoniehout te Zaandam in Westerwatering worden momenteel circa 200 kinderen per dag opgevangen in een pand dat wordt gehuurd van de ontwikkelaar van De Zaanse Helden en dat gesloopt moet worden om de woningbouw mogelijk te maken. Freekids en de gemeente zijn al enige tijd op zoek naar een tijdelijke locatie in afwachting van de oplevering van De Zaanse Helden, maar dat blijkt een uiterst lastige klus.

Dat werd eerder ook al duidelijk tijdens de odyssee van de collega’s van Fleurig, die eveneens wachten op een plek in een nog te bouwen wijk. Zij zijn gered door een tijdelijke  verlenging van hun huurcontract, maar dat is aan de Mahoniehout geen optie. ‘Veel gezinnen zijn afhankelijk van onze dienstverlening en daarom is het vinden van een geschikte plek met voldoende vierkante meters een uitdaging,’ schrijft Freekids nu aan de gemeenteraad. Die moet binnenkort beslissen over het bestemmingsplan voor het woongebied,

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen