Paalkamperen bij Staatsbosbeheer per direct voorbij

Foto: Twitter / Ilonne

Staatsbosbeheer gaat de zeventien plekken in het land waar wildkamperen was toegestaan niet heropenen na de coronacrisis. Sommige gebruikers zorgden voor overlast. Ze lieten afval en toiletpapier achter in de natuur, maakten verboden kampvuurtjes, zaten met te veel mensen bij elkaar en bleven ook langer op de terreinen dan eigenlijk mocht.

Er gebeurden zo vaak dingen die niet mochten dat toezicht en handhaven geen haalbare kaart meer was, aldus de eigenaar. De wildkampeerplekken van Staatsbosbeheer waren zogeheten ‘paalkampeerterreinen’, genoemd naar de paal in een bos of op een veld die aangeeft dat daar met maximaal drie tentjes gratis overnacht mag worden. Dergelijke  terreinen hebben geen voorzieningen. Kampeerders moeten zelf water meenemen en mogen alleen op een campingbrander iets koken. Mensen mogen maximaal 72 uur op dezelfde plek blijven en moeten de natuur bij vertrek schoon achterlaten. De paalkampeerterreinen bestaan al tientallen jaren. Maar nu is het wat Staatsbosbeheer betreft over.Er zijn nig wel particuliere tegenhangers.

‘Het is erg vervelend voor recreanten die wel voor hun rust van de terreinen genoten, maar de overlast is te groot geworden,’ aldus de dienst. De Stichting Wild-Kamperen, die de belangen behartigt van rondtrekkende kampeerders, is teleurgesteld over het besluit van Staatsbosbeheer. Volgens de stichting zijn er mogelijkheden om de overlast aan te pakken zonder goedwillenden te duperen. Door bekende wildkampeerplekken ineens te sluiten is de kans groot dat recreanten zomaar ergens een tentje gaan neerzetten, wat voor veel meer problemen gaat zorgen, verwacht Wild-Kamperen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen