De rotondes in de Saendelverlaan en de Noorderveenweg in Assendelft zijn aangepakt om de verkeersveiligheid te vergroten, maar de PVV en Liberaal Zaanstad maken zich zorgen over de gemaakte keuzes. Ook al omdat 'vele inwoners' die zorgen delen.
In Saendelft zijn inmiddels grote borden geplaatst, zijn markeringen aangebracht op het wegdek en zijn snelheidsremmende maatregelen genomen.Er zijn kasseien gelegd en drempels aangebracht. De markeringen bestaan onder andere uit haaientanden, pijlen en rode vlakken. Die rode vlakken zijn echter voorzien van een soort coating die bij regen geen water doorlaat, waardoor deze erg glad worden. Met name motorrijders maken zich hier zorgen over, schrijven de fractievoorzitters Peter van Haasen (PVV) en Marianne de Boer (LZ) in vragen aan het college.
Zij willen weten waarom er voor gekozen is om rode vlakken op het fietspad aan te brengen en wat het nut hiervan is, naast het feit dat ze bij regen een risico opleveren. De PVV en Liberaal Zaanstad vrezen dat de vlakken bij nat weer gaan zorgen voor een langere remweg, waardoor de rotondes juist ónveiliger worden. De grote, gele borden zinnen de beide fracties ook niet: die ontnemen zoals ze nu geplaatst zijn het zicht op het overige verkeer. Curieus is ook dat van alle tien aansluitingen op de rotondes er negen van haaientanden zijn voorzien en ééntje niet.
Het verdrijvingvlak heeft in de ogen van De Boer en Van Haasen 'de structuur van een klimwand', waardoor fietsers of scooterrijders die er ten val komen zichzelf ernstig zouden kunnen verwonden. En waarom is er voor gekozen om asfalt af te schrapen en kasseien aan te brengen? Ook dat lijkt de twee niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid.
[caption id="attachment_54884" align="alignleft" width="300"]
'Verder horen wij veel onbegrip over het handhaven van het tweerichtingsverkeer van de fietsers en worden er ook vraagtekens gezet bij het laten begroeien van de middenberm. Zeker bij schemering of met de zon in het gezicht blijft het moeilijk om vanuit de auto de fietser goed te zien. Dit wordt nog lastiger wanneer ze van beide kanten kunnen komen. Omdat de fietser voorrang heeft zou eenrichtingverkeer goed in te passen zijn, zonder dat de fietser significant langer onderweg is,' aldus de vragen. Waarom is er, ondanks herhaaldelijk verzoek van veel inwoners, toch voor gekozen om het tweerichtingsverkeer te handhaven?
Bij hun ronde langs de rotondes viel Van Haasen en De Boer nog een aantal andere zaken op: zo lag er vlak voor de rotonde van de Noorderveenweg op de Dorpsstraat ter hoogte van het Stijlpad een zebrapad. Dat is nu verwijderd. Zij vernemen graag de gedachte hierachter, maar vinden eigenlijk dat de zebra weer terug moet komen. Daarnaast ligt er voor de rotonde ter hoogte van het laarzenpad een aantal parkeerplaatsen voor onder meer wandelaars, maar die blijken dermate begroeid en verwaarloosd te zijn dat voetgangers de Dorpsstraat daar niet kunnen gebruiken. Daar moet wat de PVV en LZ betreft snel verbetering in komen.
[caption id="attachment_54888" align="alignleft" width="292"]