Inspraakronde andere verdeling sociale huurhuizen van start

Foto: Public Domain Vectors

‘Problematisch thuiswonende jongeren’ moeten in de toekomst extra punten krijgen in het nieuwe stelsel om sociale huurwoningen te verdelen, zodat zij eerder in aanmerking komen voor zelfstandige woonruimte. Werkenden in schaarsteberoepen als het onderwijs en de zorg krijgen die voorrang niet. Het voorlopige beleidsvoorstel is van 2 juni tot en met dinsdag 28 juli onderwerp van een inspraakronde.

Dat blijkt uit een brief van wethouder voor Wonen Songül Mutluer aan de gemeenteraad, nu de voorstellen voor de gewijzigde woonruimteverdeling zijn doorgesproken in de vijftien raden van de betrokken regio’s Zaanstreek – Waterland en Amstelland Meerlanden en van Amsterdam. Bij de thuiswonende jongeren gaat het om gevallen waarin sprake is van een ‘relatiebreuk’  en om jongeren in een pleeggezin, jongeren met een indicatie voor ambulante ondersteuning, jongeren met ouders met een verslaving of met een zware psychische of psychiatrische problematiek, jonge mantelzorgers en jongeren met ouders met een sociaal-medische urgentie. Een relatiebreuk moet worden aangetoond met officiële documenten die de beëindiging van de relatie bevestigen. In de andere gevallen wordt de urgentie beoordeeld door de teams indicaties van gemeenten.

Tijdelijke contracten

‘Deze teams hebben ruime ervaring met toetsing op basis van vastgestelde criteria,’ schrijft de wethouder. Ook in Zaanstad is aandacht gevraagd voor verschillende andere  groepen, zoals beroepsgroepen waar een schrijnend tekort aan is. Maar in het beleidsvoorstel dat er nu ligt komen die niet in aanmerking voor situatiepunten, zeg maar urgentiepunten als gevolg van de situatie waarin een woningzoekende zich bevindt. Er wordt nog wel gewerkt aan een lokaal vangnet voor jongeren die moeten uitstromen uit tijdelijke huurcontracten en die daardoor dakloos worden. Ook zij kunnen dan extra punten krijgen en daarmee zelf een andere woning vinden.

Zoekpunten

In het huidige systeem van woonruimteverdeling is inschrijfduur het uitgangspunt: degene die het langst ingeschreven staat is als eerste aan de beurt. In het nieuwe voorstel is naast de tijd die iemand al op de wachtlijst staat en diens persoonlijke situatie ook het zoekgedrag belangrijk. Daarvoor worden zoekpunten toegekend, die ook weer kunnen worden afgenomen als de betrokkene niet meewerkt aan het vinden van huisvesting. Zo kost de weigering van een uitnodiging voor een bezichtiging per keer één zoek- en/of situatiepunt. Niet komen opdagen voor een geplande bezichtiging of driemaal een woning weigeren betekent het verlies van alle zoek- en situatiepunten.

Doorstroming

Om de doorstroming in het nieuwe systeem te bevorderen zal lokaal maatwerk worden toegepast. De doorstroming van ouderen uit ruime huizen naar beter toegankelijke woningen moet immers niet geblokkeerd worden. Doordat de keuze is gemaakt om meer ruimte te bieden aan woningzoekenden met een dringende woonvraag en in situaties waarbij men nog niet over een eigen woning beschikt, neemt de doorstroming af. Om voldoende ruimte voor de gewone woningzoekende te houden en de doorstroming te bevorderen blijft minimaal 50 procent van de woningen die worden aangeboden via WoningNet of Woonmatch daarom beschikbaar voor deze groep. ‘Voor Zaanstad geldt dat het bevorderen van doorstroming volop de aandacht heeft: door het bouwen van aantrekkelijk woningaanbod voor senioren en het opzetten van een project om de doorstroming te bevorderen,’ aldus Mutluer.

Er komen geen extra punten bij een voorgenomen verhuizing uit een sociale huurwoning of om een einde te maken aan scheefwonen: ‘Het breed toekennen van extra punten aan huishoudens die al een woning hebben is contrair aan het doel van deze vernieuwing, namelijk meer ruimte voor woningzoekenden die dat het hardste nodig hebben.’ Om scheefwonen aan te pakken is vooral extra aandacht nodig in het middensegment. Hier wordt lokaal en via de samenwerking in de Metropoolregio Amsterdam aan gewerkt.

Evaluatie

Na drie jaar wordt de nieuwe werkwijze uitgebreider geëvalueerd. Dan is bekend wat de precieze effecten zijn van het werken met zoek- en situatiepunten. Deze punten worden namelijk niet in één keer toegekend, maar opgebouwd over een periode van ruim twee jaar. In het najaar, als het definitieve beleidsvoorstel wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, wordt pas inzichtelijk welke kosten met de veranderde werkwijze gemoeid zijn. U kunt het beleid zoals het nu is geformuleerd hier lezen. Wie wil reageren kan vanaf komende dinsdag tot en met 28 juli een brief sturen naar Stadhuisplein 100, 1506 MZ Zaandam of naar Postbus 2000, 1500 GA Zaandam of een e-mail naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen