Nieuwe voorrangsregels sociale huur eind 2020 in de raad

Foto: Pixabay / Mohamed Hassan

Woningzoekenden die dringend huisvesting nodig hebben krijgen door een nieuwe manier van toewijzen meer kans op een sociale huurwoning. Vijftien gemeenten en veertien corporaties in de regio’s Zaanstreek – Waterland, Amstelland – Meerlanden en Amsterdam hebben daar overeenstemming over bereikt.

Als het voorstel eind dit jaar door alle gemeenteraden is besproken en aangenomen gaan de gemeenten en corporaties de plannen verder uitwerken. In het huidige systeem van woonruimteverdeling is inschrijfduur het uitgangspunt: degene die het langste ingeschreven staat is als eerste aan de beurt. In het nieuwe voorstel zijn de situaties van de woningzoekende en het zoekgedrag ook belangrijk. Het systeem van toewijzing bij urgentie blijft bestaan. Ook blijft een flink deel van de woningen beschikbaar voor reguliere woningzoekenden.

De betrokken gemeenten.

Puntensysteem

Het nieuwe systeem werkt met verschillende soorten punten. Wachtpunten (inschrijfduur), zoekpunten (hoe actief iemand zoekt naar een woning) en spoedpunten. Woningzoekenden krijgen in drie gevallen spoedpunten: wanneer het gaat om gescheiden mensen met kinderen, inwonende gezinnen en problematisch thuiswonende jongeren. Met deze wacht-, zoek- en spoedpunten bouwen woningzoekenden een totaal op. Dit totaal bepaalt hun plaats op de ranglijst. De gemeenten en corporaties werken sinds 2018 samen aan deze nieuwe toewijzingsregels voor sociale huurwoningen. In 2019 zijn inwoners uitgebreid betrokken via een enquête. Ook waren er discussieavonden en focusbijeenkomsten voor jongeren en overige huurders. Zo’n 23.000 mensen vulden de enquête in. Die ging over de voorrangsregels moeten krijgen. De drie meest genoemde groepen waren de groepen die in het voorstel één op één zijn overgenomen.   

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen