Inschrijfduur minder bepalend bij toewijzing sociale huur

Foto: Pixnio

Inschrijfduur blijft een belangrijke factor bij de toewijzing van sociale huurwoningen, maar er komt extra ondersteuning voor gescheiden mensen met kinderen, voor inwonende gezinnen en voor problematisch thuiswonende jongeren. Dat is een van de uitgangspunten van het toekomstige beleid, dat nu nader wordt uitgewerkt.

Andere pijlers onder een eerlijkere verdeling van de schaarse huurwoningen zijn dat ‘een flink deel’ van woonruimte beschikbaar blijft voor de ‘gewone’ woningzoekende, dat verkend wordt hoe de doorstroming kan worden bevorderd en dat gekeken wordt naar mogelijkheden om jongeren en starters een betere positie op de woningmarkt te geven. Dat laatste zou bijvoorbeeld kunnen door hen bij de start extra punten mee te geven. Daarnaast gaat Zaanstad onderzoeken of er alternatieve manieren zijn om jongerenwoningen toe te wijzen. Mogelijk gaat ook actief zoeken meer beloond worden.

Elf jaar wachten

Starters moeten nu gemiddeld elf jaar ingeschreven staan voor een sociale huurwoning binnen bereik komt. Gemeenten en woningbouwcorporaties in Zaanstreek-Waterland, Amsterdam en Amstelland Meerlanden werken aan nieuwe regels voor de woonruimteverdeling. In het huidige systeem is inschrijfduur het belangrijkste aspect om een sociale huurwoning te krijgen. Een urgentieverklaring is er alleen voor huishoudens in een noodsituatie en hiervoor gelden strenge regels. Dan is er nog een groep mensen die dringend een woning nodig heeft, maar niet in aanmerking komt voor een urgentieverklaring en ook maar een korte inschrijfduur heeft. Zij komen in de knel in het huidige systeem.

Inspraak

Dit najaar wordt een concreet voorstel voor de nieuwe aanpak voorgelegd aan de vijftien gemeenteraden in de ‘woonregio’. Als die instemmen met het voorstel wordt het vrijgegeven voor inspraak. De afgelopen maanden is de mening al gepeild via een online enquête, die door 1900 inwoners van Zaanstad is ingevuld. Het nieuwe voorstel bevat veel punten die inwoners genoemd hebben, waaronder de groepen voor wie extra ondersteuning komt. Het streven is dat de nieuwe huisvestingsverordening in 2021 in werking treedt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen