Gerommel van taalscholen al jaren bekend en gaat gewoon door

Foto: Public Domain Vectors

Het wás een rommeltje met taalscholen en het is nog steeds een rommeltje, zo blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. Er verdwijnt veel overheidsgeld in de diepe zakken van de oprichters, die het met het doel van de instellingen niet zo nauw nemen. Ruim een jaar geleden liet het college al weten dat Zaanstad niet door het ministerie van Sociale Zaken op de hoogte gehouden wordt van fraudemeldingen over hier opererende taalscholen.

Die sector heeft al jaren een slechte naam vanwege gesjoemel met Nederlandse les aan inburgeraars, maar er heeft zich nog nooit iemand voor de rechter voor hoeven te verantwoorden. Eind 2018 werd bekend dat over 87 van de 223 geregistreerde taalscholen in het land fraudemeldingen waren binnengekomen. In Zaanstad verdwenen vestigingen van de Taalacademie en Succes2Gether uit hetzelfde gebouw aan de Zaandamse Peperstraat in Zaandam. De eveneens aldaar gevestigde taalschool Sipi raakte het keurmerk van Blik op Werk voor negen maanden kwijt wegens onregelmatigheden. Nu werd door de Volkskrant onthuld dat hele niet-bestaande cursussen gedeclareerd kunnen worden door taalscholen die voor een groot deel alleen op papier bestaan.

TCI Compiti

In het artikel komt ook Mohamad Saryoul van taalschool TCI Compiti voor, die de undercover opererende Syrische medewerkster van de krant voorstelde om in plaats van lessen te volgen zelf een vestiging te openen. Verzamel minimaal acht studenten en het nieuwe filiaal is een feit, zo stelt hij voor. Als manager krijgt de would-be inburgeraar dan per student commissie. TCI Compiti heeft ook een Zaandamse vestiging, ook alweer in de Peperstraat. De Orkaan pikte dat op en dat triggerde raadslid Jos Kerkhoven van Democratisch Zaanstad, die er vragen over stelt nadat vorig jaar D66 en GroenLinks dat ook al deden – zonder daar overigens veel wijzer van te worden.

Veel geld te verdienen

DZ wil nu weten of het college al eerder negatieve geluiden heeft gehoord over TCI Compiti en of dat van plan is om naar aanleiding van de onthullingen van De Volkskrant onderzoek te laten doen naar de werkwijze van de school. Dat deze onderwijsinstellingen zo gemakkelijk weg kunnen komen met fraude moet eindigen als gemeenten volgend jaar de verantwoordelijkheid voor de inburgering gaan dragen. Het idee is dat gemeenten er dichter op zitten dan de landelijke dienst voor studiefinanciering Duo, die nu de maximaal 10.000 euro per persoon die beschikbaar is voor taallessen uitkeert.  

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen