Werkwijze taalscholen lijkt aan gemeente voorbij te gaan

Foto: PxHere

Zaanstad wordt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet op de hoogte gehouden van fraudemeldingen over in de gemeente opererende taalscholen. Die sector staat op dit moment nogal in een kwade reuk vanwege gesjoemel met Nederlandse les aan inburgeraars.

In antwoord op vragen van D66 antwoordt het college dat toezichthouder Blik op Werk de gemeente ervan op de hoogte bracht dat eind vorig jaar twee in de Peperstraat in Zaandam gevestigde scholen – Succes2Gether en Sipi – hun keurmerk waren kwijtgeraakt en waren geschorst naar aanleiding van meldingen van frauduleus handelen. Die twee zaten niet bij de vier scholen die D66 had gevonden als zijnde actief in Zaanstad – Conrado, NL Training Zaandam, TCI Compiti Zaandam en Vluchtelingenwerk West & Midden Nederland – maar het gaat dan ook om een nogal ongrijpbare sector, waarin wel veel (overheids)geld omgaat. Inmiddels is ook GroenLinks met vragen gekomen over het taalonderwijs aan nieuwkomers.

Bijeenkomst

In Zaanstad is naar aanleiding van de schorsing van de twee instellingen – eerder werd de Taalacademie al gesloten – door Vluchtelingenwerk een bijeenkomst belegd. ‘In samenwerking met onder meer casemanagers van de gemeente, vrijwilligers en andere taalscholen zijn zoveel mogelijk betrokken vergunninghouders geïnformeerd over de situatie,’ schrijft het college. ‘Daarnaast hebben de casemanagers van de gemeente naar aanleiding van de schorsing de vergunninghouders die bij de geschorste taalscholen lessen volgden geïnformeerdover hun rechten en de mogelijkheden van overstappen.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen