Ook GroenLinks duikt in de wondere wereld van taalscholen

Foto: Google Street View

Na D66 wil nu ook GroenLinks het naadje van de kous weten over taalscholen in Zaanstad naar aanleiding van ‘verontrustende berichten’ over frauduleus handelen bij de inburgering van statushouders en andere nieuwkomers.

GroenLinks wil onder andere weten hoe de taalscholen gecontroleerd worden en of daarbij ook op kwaliteit van het onderwijs gecontroleerd wordt. En de fractie vraagt naar de achtergronden van de recente sluitingen van scholen en de kosten en baten van vrijwilligersinitiatieven ter ondersteuning van de officiële taallessen.

Koppeling nieuwkomers en werkgevers

GL refereert in schriftelijke vragen aan het college ook aan een Leids inititatief. Daar wordt al in een vroeg stadium een koppeling gemaakt tussen nieuwkomers en werkgevers, zodat het leren van de taal gecombineerd kan worden met het opdoen van werkervaring. De partij ziet daar wel iets voor Zaanstad.

Zaanse scholen dicht

Taallessen worden er in de gemeente volop gegeven, ook na de sluiting van de Taalacademie in de zomer en het recentere verdwijnen van Succes2Gether uit hetzelfde gebouw aan de Peperstraat in Zaandam.  De eveneens aldaar gevestigde taalschool Sipi raakte het keurmerk van Blik op Werk voor negen maanden kwijt wegens onregelmatigheden. Blik op Werk vraagt al sinds 2016 aandacht voor fraude door inburgeringsscholen.

Drie onderzoeken daarnaar zijn volgens de organisatie in het eindstadium beland en verwacht wordt dat nog meer scholen het keurmerk gaan verliezen. In februari wordt hier meer duidelijkheid over verwacht. In 2017 en 2018 heeft een kwart van alle inburgeringsscholen al om andere dan fraude hun keurmerk verloren, bijvoorbeeld wegens gebrek aan kwaliteit. Dat waren er 25 in 2017 en 45 vorig jaar.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen