D66-fractie vraagt zich af hoe ‘schoon’ de lokale taalscholen zijn

Foto: Pixabay

D66 vreest dat ook in Zaanstad sprake kan zijn van onregelmatigheden bij taalscholen, naar aanleiding van de recente berichtgeving in landelijke media over grootschalige fraude bij het taalonderwijs aan nieuwkomers. De fractie maakt zich vooral zorgen over een kwetsbare groep (toekomstige) statushouders die zo wordt blootgesteld aan gesjoemel.

In schriftelijke vragen aan het college stelt Jeroen van der Tol dat deze eerste kennismaking met ongewenste praktijken in ons land direct nadelige gevolgen heeft voor deze groep. En die groep is groot: over 87 van de 223 taalscholen in het land zijn fraudemeldingen binnengekomen. In Zaanstad zijn volgens een lijst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vier taalscholen ingeschreven: Conrado, NL Training Zaandam, TCI Compiti Zaandam en Vluchtelingenwerk West & Midden Nederland. D66 wil weten hoe het met het toezicht op die instellingen geregeld is.

Hoe zit dat hier?

Steunfractielid Van der Tol wil weten of de gemeente door het ministerie op de hoogte wordt gehouden van eventuele fraudeverdenkingen in Zaanstad en wat de afspraken hierover zijn. Sterker nog: weet het college of onder de 87 verdachte taalaanbieders Zaanse vertegenwoordigers zijn?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen