Muiterij in de Harpstraat: bewoners voelen zich aan de kant geschoven

Foto: Google Street View

De Belangenvereniging Huiseigenaren Harpstraat (BVH) is een ‘select gezelschap bewoners die zonder onderbouwing beweren dat ze een hele straat vertegenwoordigen’. Dat schrijven enkele bewoners uit de straat in Rooswijk aan het gemeentebestuur. Zij willen ook meepraten over de toekomstige inrichting van de straat.

De BVH heeft een nieuw informatiebulletin, het Harpstraatje. Daaruit leerden de bewoners dat de gemeente al een aantal malen met het bestuur van de belangenvereniging heeft overlegd over onder andere het vervangen van de riolering in de buurt, het verleggen van kabels en leidingen, parkeerplekken, het groen, de openbare verlichting en de plek van de afvalcontainers. ‘Wij, als bewoners, worden niet van de inhoud van deze gesprekken op de hoogte gehouden, wij zijn alleen door het bestuur van de BVH op de hoogte gesteld dat er gesprekken met de gemeente zijn geweest,’ klagen de briefschrijvers. Zij vinden dat het democratisch proces zo geweld wordt aangedaan.

Het voorlopig ontwerp, dat volgens een aantal bewoners de prullenbak in kan.

 

 

 

Het college en de gemeenteraad zijn al eerder op de hoogte gebracht van ‘het gebrek aan communicatie tussen het bestuur van de BVH en de overige bewoners van de Harpstraat,’ en dat is de afgelopen jaren eerder verslechterd dan verbeterd. Zo wordt er geen verslag gedaan van inhoud van de gesprekken tussen de gemeente en het verenigingsbestuur en is er geen inventarisatie van de wensen en meningen van de bewoners van de Harpstraat geweest: ‘Slechts het eindplaatje wordt aan de bewoners voorgelegd.’ ‘Wij zijn van mening dat de wensen van alle bewoners op gelijke wijze zouden moeten worden meegenomen in het ontwerp.’

Opnieuw beginnen

Deze gang van zaken staat volgens de bewoners haaks op het akkoord dat het college heeft gesloten met Democratisch Zaanstad, dat inspraak van inwoners een voorname plaats  geeft in besluitvormingsprocessen. De briefschrijvers vragen de gemeente om geen gesprekken meer te organiseren tussen met het bestuur van de BVH, ‘niet over de herinrichting van de Harpstraat en niet over welk ander onderwerp dan ook’. Ook willen ze worden betrokken bij een nieuw ontwerp voor de straat nadat de huidige plannen in de prullenbal zijn gegooid. ‘Het kan namelijk niet de bedoeling zijn dat een viertal huishoudens de inrichting van de Harpstraat en de leefomstandigheden van zijn bewoners bepaalt zonder dat de overige bewoners daar een stem in krijgen.’

Eerder hommeles

Het is niet de eerste keer dat het rommelt in de Harpstraat, vooral bekend als middelpunt van het verzet tegen de komst van hockeyvereniging De Kraaien naar het Fortuinveld. Die verhuizing van Wijdewormer naar Zaandijk staat in de koelkast sinds de Raad van State oordeelde dat de gemeente de plannen moet aanpassen op grond van de stikstofuitspraak van ’s lands hoogste bestuursrechter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen