Harpstraat Zaandijk in twee kampen verder rond komst van De Kraaien

De Tuinsloot.
De Tuinsloot.
Foto: Twitter / Gerard Ram

De Belangenvereniging Huiseigenaren Harpstraat – Zaandijk heeft zichzelf opgeheven en gaat verder als een ‘bestuurscommissie die de belangen van alle bewoners/leden van onze Belangenvereniging rechtstreeks behartigt’. Dat is een rechtstreeks gevolg van de afsplitsing van een groep bewoners die faliekant tegen de komst van hockeyvereniging De Kraaien naar de Fortuinlocatie is.

De laatsten wijzen elke verandering van de bestaande situatie af en zien niets in het ‘open overleg’ dat de belangenvereniging altijd met de gemeente had. De ‘dissidenten’ kiezen voor het actiemodel, maar daar zien de overblijvende leden van de bestuurscommissie geen heil in. ‘De realiteit was en is, dat de politieke besluitvorming geen verder zicht bood en biedt op het laten bestaan van de huidige situatie op de Fortuinlocatie. Het was duidelijk dat de gemeente Zaanstad – linksom of rechtsom – plannen had om de Fortuinlocatie definitief een andere bestemming te geven. Vanuit een bestuurlijke en maatschappelijke opvatting hebben gemeenten daartoe ook het volste recht en vaak ook de plicht,’ staat in de laatste Fortuinbrief.

Extra groen binnengesleept

De Belangenvereniging Huiseigenaren Harpstraat – Zaandijk zegt via het open overlegmodel wel degelijk invloed te hebben gehad op de besluitvorming rond het toekomstige hockeycomplex: de velden komen verder van de woningen af te liggen en het hele complex krijgt een groenere inrichting. Het ongewenste zicht op de hockeyvelden vanaf de Tuinsloot wordt zoveel mogelijk beperkt. ‘De verkregen extra ‘ruimte’ als gevolg van de verschuiving en situering van de velden biedt de mogelijkheid om de ecologische waarden rond de Tuinsloot zoveel mogelijk te bewaren. Bij de nadere en gedetailleerde uitwerking van de plannen gaan wij ons daarvoor dan ook hard maken,’ laat de belangenvereniging weten.

Raad akkoord

De gemeenteraad is inmiddels akkoord met de komst van De Kraaien. De hockeyvereniging zal wanneer het definitieve ontwerp voor de indeling van het sportcomplex klaar is een bouwkundig ontwerp voor de accommodatie(s) moeten laten maken, waaronder de kantine, opslag- en kleedvoorzieningen en terrassen. De belangenvereniging wil het initiatief nemen om samen met de gemeente en de Kraaien tot een gezamenlijk overleg te komen over dat proces.

De gemeente wacht nu op de uitslagen van een aantal onderzoeken op het gebied van natuurwaarden, het milieu, de bodemgesteldheid, de watersituatie en meer algemene onderzoeken die bepalend zijn voor wat er straks allemaal wel en niet mogelijk op het sportcomplex. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de externe veiligheid, het verkeer, geluidbelasting, lichthinder en zichtmogelijkheden. Wanneer de onderzoeksfase is afgerond kan een begin worden gemaakt met het nieuwe bestemmingsplan Sportpark Het Fortuin.

Ledenbijeenkomst

Op 26 september is er een ledenbijeenkomst van Belangenvereniging Huiseigenaren Harpstraat – Zaandijk, waarop een toelichting wordt gegeven op de ontstane situatie, de voortgang van de plannen voor het sportcomplex en toekomstige ontwikkelingen, inclusief de manier waarop de bestuurscommissie die tegemoet wil treden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen