Maatregelen om rugstreeppad te beschermen tijdens aanleg hockeyvelden Zaandijk

Foto: Wikipedia

De gemeente neemt maatregelen om op de nieuwe plek van hockeyvereniging De Kraaien in Zaandijk de rugstreeppad te beschermen. Er wordt een poel aangelegd en er komt er een paddenscherm om de bouwlocatie.

In opdracht van de raad heeft de gemeente voorbereidingen getroffen om aan de Fortuinweg een nieuw thuis voor hockeyvereniging De Kraaien te kunnen realiseren. Uit ecologisch onderzoek is gebleken dat in het rietland naast de bouwlocatie de rugstreeppad aanwezig is. Om deze pad te beschermen, plaatst de gemeente een scherm inclusief opvangemmers.

Rond de toekomstige bouwlocatie van de hockeyvelden legt de gemeente ook een nieuw winterbiotoop aan. Zo wordt voorkomen dat de rugstreeppad op de bouwplaats gaat overwinteren. In de paddenpoel kunnen de dieren in het voorjaar en de vroege zomer eieren leggen.

De aanleg start op 14 september en duurt circa twee weken. Tijdens de werkzaamheden is regelmatig een ecoloog aanwezig, zodat er voldaan wordt aan de Wet natuurbescherming.

Beschermde diersoort

De rugstreeppad is een beschermde diersoort. Het is een middelgrote pad met korte poten, met meer kleur dan een gewone pad. Hij is bruinachtig grijs met groene vlekken, er kunnen wratjes aanwezig zijn die een oranjerode tint hebben en over de rug loopt een gele streep waar de soort zijn naam aan dankt. Rugstreeppadden zijn pioniers en duiken vaak op op bouw- en industrieterreinen en op opgespoten land en vuilstortplaatsen. Hij kan tot tien centimeter groot worden.

Zoals de meeste amfibieƫn is ook de rugstreeppad een uitgesproken nachtbraker. Pas tijdens het invallen van de schemering komt hij tevoorschijn om op open plekken te gaan jagen. Hij begint pas laat in het jaar aan de voortplanting. Zo rond half april trekt hij vanuit zijn overwinteringsplek (soms wel een meter diep onder de grond) naar het water. Daar aangekomen laten de mannetjes, zittend in het ondiepe water, hun luide roep klinken. Het ratelende geluid is tot op een kilometer afstand te horen. Het trekt soortgenoten uit de wijde omgeving aan.

Hockeyclub De Kraaien is nu nog gevestigd aan de Zuiderweg in Wijdewormer, op een te kleine en verouderde locatie. De nieuwe plek ligt veel centraler in Zaanstad. Met de verhuizing is vierenhalf miljoen euro gemoeid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen