‘Meer dan 2500 mensen overleden in verpleeghuizen’

Foto: Pixnio

Twee op de vijf verpleeghuizen in Nederland hebben te maken gehad met een of meer coronagevallen. In totaal is het virus op 982 locaties vastgesteld en trof ruim 7900 bewoners. Van hen zijn meer dan 2500 overleden. Dat meldt De Telegraaf vandaag naar aanleiding van een brief van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Daarnaast zijn er naar schatting van het RIVM 4550 verdachte gevallen in verpleeghuizen, van mensen die mogelijk het virus onder de leden hebben maar bij wie dat niet is bevestigd. Vandaag zijn er door het RIVM veertien patiënten gemeld die vanwege Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest) en 33 overlijdens in ziekenhuizen. Het dodental is daarmee opgelopen tot 5748 rn het aantal opnames tot 11.627. Het aantal positief geteste mensen steeg met 198 tot 44.447. In de Zaanstreek worden geen nieuwe doden gemeld.

Met virus leren leven

Het aantal doden in verpleeghuizen is fors hoger dan dat in de ‘gewone’ samenleving. Volgens De Telegraaf is zeven procent van de verpleeghuisbewoners besmet geraakt en is ruim twee procent overleden. In de gehandicaptenzorg zijn bijna 1100 bewoners besmet geraakt op 307 locaties, van wie er 220 stierven. Daarnaast zijn er bijna 1200 verdachte gevallen. Minister De Jonge schreef gisteren aan de Kamer dat ‘we met het virus moeten leren leven’. ‘De strategie van maximaal controleren houdt in dat we het virus indammen op het moment dat het de kop opsteekt, net als in de beginfase van de epidemie. Alleen zo kunnen we mensen met een kwetsbare gezondheid blijven beschermen en zorgen dat de zorg het aankan. Pas als we beschikken over een vaccin kunnen we groepsimmuniteit bereiken en zijn we beschermd tegen het virus,’ aldus de minister.

Reproductiegetal

Om beter zicht te krijgen op de verspreiding van het virus wordt een dashboard ontwikkeld met een groot aantal indicatoren dat het kabinet in staat stelt om sneller en gerichter te kunnen sturen. Het reproductiegetal – het gemiddelde aantal mensen dat door één persoon wordt geïnfecteerd – moet onder de één blijven. Onderzoekers hebben volgens De Jonge berekend dat dat getal ongeveer 2,5 is als het virus ongehinderd zijn gang kan gaan en er nog geen immuniteit is opgebouwd. Dat betekent dus dat een besmet persoon gemiddeld 2,5 anderen besmet, die na vijf dagen ook weer 2,5 anderen besmetten.

Rekenvoorbeeld

De minister gaf daarbij ook een rekenvoorbeeld: als er vandaag 210 patiënten op de Intensive Care liggen, dan zijn bij een reproductiegetal van 2,5 na 20 dagen meer dan 8000 IC-bedden extra nodig zijn. En dat loopt in de dagen daarna alleen maar op. Een reproductiegetal van 1,0 betekent dat het aantal besmettingen ongeveer gelijk blijft.

Mondmaskers

Sinds de start van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen op 23 maart zijn in totaal zeventien miljoen chirurgische maskers en meer dan vier miljoen FFP-maskers geleverd, schreef hij ook. Er zijn nog bijna een miljard chirurgische maskers en bijna 130 miljoen FFP-maskers in bestelling. Hiervan komen deze week 5,2 miljoen chirurgische maskers en 4,15 miljoen FFP-maskers in Nederland aan. De voorraad bestaat inmiddels uit circa elf miljoen chirurgische mondmaskers en vier miljoen FFP-mondmaskers. De afgelopen week bedroeg de vraag ruim 1,7 miljoen chirurgische maskers en ruim 125.000 FFP-maskers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen