Eerste dwangsommen voor vervoeren van inbrekerswerktuigen opgelegd

Foto: Pixabay

De gemeente Zaanstad heeft voor het eerst dwangsommen van 2500 euro opgelegd aan twee Zaandammers bij wie de politie inbrekerswerktuigen heeft aangetroffen. Dat bedrag zijn ze kwijt wanneer het nog een keer gebeurt.

Eén dwangsom was voor een zestienjarige Zaandammer die in het centrum van de stad werd opgemerkt door de politie omdat hij nogal ‘winters’ gekleed was. Toen hij niet wilde laten zien wat er in zijn rugzak zat, heeft de politie die in beslag genomen en de inhoud bekeken. In de tas en in zijn jaszakken werden inbrekersspullen aangetroffen.

Poging tot inbraak

De tweede dwangsom is voor een 26-jarige Zaandammer die, na een melding van een alerte buurtbewoner, op heterdaad is aangehouden bij een poging om in te breken in een woning aan de Oosterwerf in Zaandam. Hij is ook onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek.

Pilot

Het vervoeren van inbrekersgereedschap werd tot voor kort afgedaan met een relatief lage boete van 140 euro, waardoor een preventief effect ontbrak. Met een bestuurlijke dwangsom kan een hogere financiële sanctie worden opgelegd. Dit kan helpen om inbrekers af te schrikken en recidivisten uit de gemeente te weren. De hoogte van de dwangsom varieert van 2.500 tot 10.000 euro. De pilot met dit systeem duurt negen maanden, tot 15 april volgend jaar.

Een schroevendraaier op zak hebben betekent nu niet automatisch een strafbaar feit plegen. Dat hangt ook van de omstandigheden af, de combinatie van werktuigen die iemand bij zich heeft en hoe de politie tegen de situatie aankijkt. De afwezigheid van een strafblad kan geen kwaad; werk als bouwvakker of een nog intact zijnde verpakking evenmin.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen