Stok achter de deur voor inbrekers die met verdacht gereedschap worden betrapt

Foto: Pixabay

Tussen november 2016 en mei dit jaar is het aantal inbraken in Zaanstad met 42 procent gestegen in vergelijking tot een jaar eerder. En dat nadat die van 2013 tot en met 2015 juist met bijna een derde (31 procent) waren afgenomen. De recente opleving van het inbrekersgilde wijkt af van de trend in de rest van de provincie, aldus het college.

Er moet dus tegengas worden gegeven. De politie treft bij controles regelmatig auto’s aan waarin inbrekerswerktuigen worden vervoerd. Soms in lease- of huurauto’s, maar meestal in voertuigen die op naam staan van iemand die al bij de politie bekend is vanwege (woning)inbraken in of buiten Zaanstad. Het plan is nu om ook bestuursrechtelijk op te gaan treden tegen het vervoeren van zulk gereedschap, zodat de dader gevoelig in zijn portemonnee wordt geraakt. Dat moet ontmoedigend werken.

Het verbod

De Algemene Plaatselijke Verordening van Zaanstad uit 2013 beoogde al het plegen van misdrijven zoals diefstal met braak verder te bemoeilijken. Het vervoeren of bij zich hebben van inbrekerswerktuigen op een openbare plaats is verboden, maar dat is niet van toepassing indien de bedoelde spullen niet zijn gebruikt of niet zijn bestemd om zich onrechtmatig de toegang tot een gebouw of erf te verschaffen, onrechtmatig sluitingen te openen of te verbreken, diefstal door middel van braak te vergemakkelijken of het maken van sporen te voorkomen.

Een schroevendraaier op zak hebben betekent dus niet automatisch een strafbaar feit plegen. Dat hangt ook van de omstandigheden af, de combinatie van werktuigen die iemand bij zich heeft en hoe de politie tegen de situatie aankijkt. De afwezigheid van een strafblad kan geen kwaad; werk als bouwvakker of een nog intact zijnde verpakking evenmin.

De sanctie

Bij overtreding van artikel 2:44 van de APV volgt arrestatie, worden de inbrekerswerktuigen in beslag genomen en wordt door de politie een bekeuring uitgeschreven. De overtreding wordt met een mini proces-verbaal afgedaan. De boete is 140 euro, maar dat schrikt kwaadwillenden onvoldoende af. Daarom krijgen overtreders die in de vijf voorafgaande jaren minstens één inbraak hebben gepleegd, straks van de gemeente een dwangsom van 2500 euro per keer opgelegd, tot maximaal 10.000 euro.

Die dwangsom hoeft niet meteen te worden afgerekend, maar wordt verbeurd verklaard wanneer de man of vrouw opnieuw de fout in gaat. Een bestuurlijke boete opleggen is niet mogelijk: dat is in dit geval bij wet verboden. De dwangsommen worden al gehanteerd in bijvoorbeeld Haarlemmermeer, Waddinxveen en Putten, waar de ervaringen positief zijn. De stok achter de deur werkt kennelijk.

Zomervakantie en donkere dagen

Het voorstel is van het college is nu om bovengenoemde werkwijze gedurende negen maanden (van 15 juli tot 15 april 2018) als proef in te voeren. Deze periode is gekozen zodat met de nieuwe werkwijze gestart kan worden in de zomervakantie en van kracht blijft tijdens het Donkere Dagen Offensief (van oktober tot en met maart), het hoogseizoen in termen van woninginbraken.

In april volgend jaar wordt evaluatie gehouden tussen de politie en de gemeente en wordt bepaald of deze werkwijze wel of niet wordt voortgezet, afhankelijk van de resultaten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen