Echte of virtuele bloemen (laten) leggen bij oorlogsmonumenten

Foto: Google Street View

Het herdenken van de oorlogsslachtoffers heeft morgen in aangepaste vorm plaats. Iedereen wordt opgeroepen om vanuit huis te herdenken en niet de straat op te gaan of een monument te bezoeken. Echte bloemen laten bezorgen of virtueel bloemen leggen kan wel.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het mogelijk gemaakt om virtueel een bloem te leggen bij de 3900 monumenten in heel Nederland. Op deze manier kan iedereen stilstaan bij de oorlogsslachtoffers uit de buurt zonder de straat op te gaan. Het leggen van een virtuele bloem is gemakkelijk: via de database zoekt u het monument van uw keuze op de naam van het monument of de naam van de plaats waar het staat, klik dan op het monument waar u een bloem wilt leggen, op de pagina van dat monument gaat u naar het tabje ‘leg een bloem’ en kunt u een bloem kiezen en eventueel een boodschap achterlaten.

Bloemen voor 4 mei

Om toch echte bloemen te kunnen leggen bij de oorlogsmonumenten hebben de betalingsdienst Tikkie en het Nationaal Comité 4 en 5 mei het initiatief genomen voor Bloemen voor 4 mei. Iedereen kan via Tikkie bloemen doneren, die op 4 mei bij de oorlogsmonumenten worden neergelegd. Zi wirden ‘bloemen en herdenken’ op een bijzondere manier samengebracht. Wie mee wil doen koopt via de Tikkie app een bosje tulpen voor 4,50 euro. Alle gedoneerde tulpen worden op 4 mei door bezorgers bij vele oorlogsmonumenten door het land gelegd en de opbrengst van de actie gaat volledig naar de biologische sierteeltsector, één van de sectoren die zwaar getroffen is door de coronacrisis. Ook kunt u via de website bloemenvoor4mei.nl doneren. De actie sluit vanavond om 18:00 uur. Er zijn al 14.540 bossen tulpen besteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen