Pleidooien voor segregatie naar leeftijd uit verschillende hoeken

Foto: Mihail Hukuna

Gaan we op weg naar een samenleving waar ouderen (tijdelijk) een bedreiging zijn? En begint dat dan bij 60 jaar? Na het dreigement van horecatycoon Laurens Meyer dat hij zijn rond 50 door het hele land verspreide kroegen uiterlijk op 1 juni weer open doet tenzij de overheid met meer steun voor de bedrijfstak komt, regende het op internet steunbetuigingen. Met als rode draad ‘laat de mensen die risico’s lopen maar thuisblijven’. In NRC blijkt bestuurder Rob Dillmann van het Isala Ziekenhuis in Zwolle wat dat laatste betreft dezelfde mening toegedaan.

‘Geen enkele horecaonderneming kan zich permitteren dat de capaciteit 40 – 50 procent kleiner wordt met praktisch dezelfde kosten. De anderhalvemetereconomie is als watertrappelen met als enig uitzicht verdrinking. De één wat sneller dan de ander maar uiteindelijk leidt het tot massale faillissementen,’ aldus de petitie Klappen voor de Horeca. Daarin wordt gesteld dat de beloofde vergoeding van 90 procent van de loonkosten van het personeel een wassen neus is en dat het werkelijke percentage niet boven de 64 uitkomt.

‘Democratisch besluit’

De deuren van de horeca weer openen ook als dat volgens de regering nog niet kan noemt Meyer in het Dagblad van het Noorden ‘een democratisch besluit’: ‘Het kabinet had bedacht dat de scholen open konden blijven, maar door protest van leraren en scholen gingen die ook op slot. Dat was een democratisch genomen besluit. Dat zal het onze straks ook zijn. En zie de regels dan maar eens te handhaven.’

 

 

 

 

Anderhalve meter afstand houden is volgens de eigenaar van Meyer Beheer in Etten-Leur sowieso niet haalbaar en hij liet er in Quote geen misverstand over bestaan dat het wat hem betreft na de heropening van zijn zaken net zal zijn of corona de wereld uit is: business as usual. Koninklijke Horeca Nederland liet eerder al weten te vrezen dat zonder extra financiële steun van de overheid twee derde van de horeca niet overleeft na 1 juli.

De bedrijven zijn al sinds 15 maart dicht en de huidige maatregelen gelden tot minstens 20 mei. Meyer rekent op het gezonde verstand van mensen: risicogroepen zullen besluiten om niet naar het café te gaan of buiten op het terras op anderhalve meter afstand van elkaar gaan zitten, meent hij. Over de gezondheid van zijn rond 2000 man personeel maakt hij zich dan ook geen zorgen.

Ziekenhuisbestuurder Dillmann zegt in NRC Hamdelsblad dat de overheid wat hem betreft bij het opheffen van de noodmaatregelen ‘risicogestuurd’ moet gaan werken en dus onderscheid moet gaan maken tussen oudere mensen en jongeren die minder risico lopen om met het coronavirus besmet te raken. Mensen die weinig risico lopen en jonger zijn dan 60 moeten volgens hem eerder weer naar het café, de kapper, met het openbaar vervoer en misschien op termijn zelfs naar feestjes en festivals kunnen. Voor kwetsbare of oudere mensen geldt dat niet: risicogroepen moeten beschermd blijven.

Leeftijdspecifieke maatregelen

‘Mensen die ouder zijn dan 60 komen veel vaker in het ziekenhuis en nog vaker op de Intensive Care als ze een Covid-besmetting oplopen, net als mensen met een verminderde weerstand. Onder de bijna 4800 mensen die, zover we weten, overleden aan het virus waren er iets meer dan 130 jonger dan 60. Dat geeft aan dat de groep ouderen veel meer risico loopt. Ik vind het dan logisch dat je aan leeftijdsspecifieke maatregelen denkt als je de lockdown gaat versoepelen. Als we een vaccin hadden, zouden we ook alleen de risicogroep vaccineren, net als bij griep,’ adus ziekenhuisbestuurder in de krant.

Wat er kan gebeuren als beperkende maatregelen te snel worden opheven is momenteel te zien op het Japanse eiland Hokkaido. Daar leek de verspreiding van het coronavirus  snel onder controle, maar is nu een tweede en veel ernstigere golf van besmettingen aan de gang. En is de lockdowm terug.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen