Volgende week kort geding tegen de Staat wegens uitrol 5G

Foto: Pixabay / Mohamed Hassan

Het kort geding van de stichting Stop5GNL tegen de Nederlandse Staat met als doel de uitrol van 5G te stoppen wordt op 4 mei toch mondeling behandeld. De zitting was in eerste instantie afgelast vanwege de sluiting van de rechtbanken in verband met het coronavirus. De procedure zou daarom geheel schriftelijk worden gevoerd. Nu is dat besluit teruggedraaid.

De organisatie Privacy First heeft zich achter Stop5GNL geschaard vanwege de grote onduidelijkheid over de gezondheidsrisico’s van de 5G-technologie. Anders dan bij 4G worden de frequenties gericht op de gebruikers gestraald door de zendmast. Hiervoor zijn massale aantallen zendmasten noodzakelijk die deze hoogfrequente straling beamen. Wanneer de schadelijkheid van 5G niet goed onderzocht en afdoende afgedekt is, worden eigen keuzes in een vrije omgeving onmogelijk en worden volgens Privacy First de basisprincipes van onze rechtsstaat geschonden, conform artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De organisatie ziet ook andere privacy-risico’s, vanuit de hoek van de zogenoemde smart grids en smart cities.

Autoriteit Persoonsgegevens

Deze netwerken, waarin miljarden apparaten met elkaar verbonden zijn en met elkaar communiceren, vormen een gevaar voor de privacy. ‘Wij vinden het een goede zaak dat de nationale privacy toezichthouder (de Autoriteit Persoonsgegevens) strak gaat optreden richting gemeenten en overheidsinstellingen die smart grids willen implementeren en hiervoor duidelijke uitgangspunten en regels opstelt voor de implementatie en consequenties daarvan voor onze vrije, open democratische samenleving. Privacy First is altijd bereid om hierin kritisch mee te denken,’ schrijft de organisatie op de eigen website. Het college van Zaanstad liet onlangs weten dat hier nog geen proeven met 5G zijn gedaan.

Ook zorgen in Zaanstad

Het ministerie van Economische Zaken wil de veilingen van de 5G-frequenties in Nederland volgens de planning door laten gaan, maar in Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Portugal zijn die inmiddels voor onbepaalde tijd uitgesteld in verband met het coronavirus. In Zaanstad maken Rosa, de Partij voor de Dieren en de SP zich zorgen en pleitten er tevergeefs voor dat de gemeente zich aan zou sluiten bij de groeiende groep gemeenten die protest aantekenen tegen het feit dat ze buitenspel worden gezet bij de uitrol van 5G. Een heikel punt naast de nog onzekere invloed op de gezondheid van mens en dier is dat gemeenten zullen moeten gedogen dat de telecomaanbieders her en der small cells plaatsen om een volledige dekking te kunnen garanderen. Ook inwoners roerden zich.

Live stream

Het kort geding tegen de Staat zal vanwege de verwachte belangstelling te volgen zijn via een live stream vanuit een van de zalen van het Paleis van Justitie in Den Haag.. Door de coronamaatregelen kan er geen publiek in de zaal aanwezig zijn en ook het aantal journalisten dat naar binnen mag is beperkt. Morgen maakt de rechtbank bekend via welke website het kort geding te volgen zal zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen