Rosa, SP en PvdD vragen college zich aan te sluiten bij 5G-protest

Foto: Flickr / Christoph Scholz

Rosa, de Partij voor de Dieren en de SP willen dat Zaanstad zich aansluit bij de groeiende groep gemeenten die protest aantekenen tegen het feit dat ze buitenspel worden gezet bij de uittol van 5G in Nederland, het snellere internet dat omstreden is vanwege de gevreesde verhoogde straligsrisico’s. Een heikele punt naast de nog onzekere invloed op de gezondheid van mens en dier is dat gemeenten zullen moeten gedogen dat de telecomaanbieders her en der small cells plaatsen om een volledige dekking te garanderen.

Small cells zijn zendinstallaties en antennes die op openbare gebouwen en voorzieningen als lantaarnpalen moeten komen en de drie Zaanse fracties vrezen dat dit zal gebeuren zonder veel aandacht voor de omringende omgeving, ook in bijvoorbeeld beschermde stads- en dorpsgezichten en op de Zaanse Schans. Het voorstel van het Rijk om de Telecomwet uit 1998 zodanig aan te passen dat de gemeenten in deze gepasseerd kunnen worden lag gedurende het zomerreces ter inzage en de termijn om een zienswijze in te dienen is inmiddels verstreken. Maastricht deed dat wel en sindsdien hebben al meer dan 20 gemeenten zich achter het betoog van de Limburgers geschaard.

Wereldwijd waarschuwingen

Rosa, SP en PvdD betogen dat de effecten van het 5G-netwerk op de volksgezondheid nog onvoldoende duidelijk zijn en wijst erop dat de talloze rapporten die er tot nu toe wereldwijd over verschenen elkaar tegenspreken, maar dat overal (wetenschappelijke) waarschuwingen klinken. Ze vragen aan het college om in een brief aan de Rijksoverheid kenbaar te maken dat ook Zaanstad bezorgd is over de gevolgen van de uitrol van het 5G-netwerk, zowel voor wat betreft de volksgezondheid als de aantasting van de kwaliteit van de openbare ruimte en met het verzoek om de voorgenomen uitrol uit te stellen tot het moment dat er meer duidelijkheid is over de mogelijk schadelijke effecten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen