Meer contactonderzoeken; in gesloten verpleeghuizen meer zieken

Foto: Flickr / Governor Tom Wolf

Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur nieuwe meldingen gekregen van 137 patiënten die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn, 123 sterfgevallen (wat het dodental op 4177 brent) en 887 nieuwe besmettingen (tot een totaal van 35.729). In Zaanstad worden nog steeds 35 doden gemeld, in Wormerland zes en in Oostzaan één.

Bron: RIVM

 

Naar schatting heeft ongeveer één derde van de verpleeghuizen in ons land tenminste één patiënt met Covid-19, maakt het gezondheidsonstituut ook bekend. De Zorgcircel maakte bekend dat er op dit moment in de Zaanstreek geen corona heerst onder haar cliënten. Het RIVM ziet dat er de laatste dagen niet veel nieuwe verpleeghuizen met patiënten bijkomen, maar dat de ziekte zich binnen de instellingen nog steeds uitbreidt: ‘Het aantal verpleeghuisbewoners met COVID-19 dat overlijdt, blijft stabiel hoog.’

Meer contactonderzoeken

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat met spoed de GGD’s in ons land vragen om meer werk te maken van het opsporen van mensen die mogelijk zijn besmet met het coronavirus. ‘Tot nu toe was gewoon helder dat het te druk was’ voor dat zogeheten contactonderzoek, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel gisteren. Duitsland en België steken veel meer tijd en energie in het achterhalen van de mensen met wie een besmet persoon in aanraking is geweest. Zo kunnen ze diegene ook opdracht geven zich af te zonderen, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Groepsimmuniteit

Nederland heeft dat contactonderzoek losgelaten toen het virus zo snel om zich heen greep dat het niet meer te volgen bleek. Nu het enigszins beteugeld lijkt en het kabinet zoekt naar manieren om niet langer iedereen thuis te hoeven houden maar alleen de mensen die mogelijk besmet zijn, moet het contactonderzoek weer worden hervat. In België is inmiddels uit een grootschalig bloedonderzoek gebleken dat de overgrote meerderheid van de Belgen vatbaar blijft voor het coronavirus. Drie weken geleden had nog maar drie procent van de bevolking antilichamen tegen het virus in het bloed. Dat betekent dat groepsimmuniteit, waarbij minstens de helft van de bevolking antilichamen moet hebben, nog slechts een stip aan de horizon is. Het Belgische percentage past in het rijtje resultaten in andere Europese landen, waar de immuniteit tussen één en vijf procent ligt. Er zijn nog geen Nederlandse cijfers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen