Hier geen coronabesmettingen onder Zorgcirkel-cliënten

De vestiging van De Zorgcirkel  in Zaandam.
De vestiging van De Zorgcirkel in Zaandam.
Foto: Google Street View

Er zijn op dit moment geen coronabesmettingen bij de vestigingen van De Zorgcirkel in Zaanstad. Op andere locaties hebben op dit moment 69 cliënten een bewezen besmetting met Covid-19. Onder de 8000 ouderen die de organisatie onder haar hoede heeft zijn inmiddels 45 doden gevallen en dertien mensen hersteld.

Die aantallen verwijzen naar zowel de thuiszorg als de zorg op de 27 woonzorglocaties van de organisatie, inclusied de revalidatieafdelingen en die voor kortdurend verblijf. Het aantal overlijdens in april van dit jaar ligt anderhalf keer hoger dan in dezelfde periode in 2019. ‘Elke dag bespreken we de situatie en houden we getallen bij. Dit hebben we nodig om bijvoorbeeld de inzet van personeel en beschermingsmiddelen te organiseren,’ schrijft De Zorgcircel op de eigen website.

Voor het eerst zijn die aantallen ni ook openbaar gemaakt. ‘Voor de families en voor ons gaat het om mensen waar we om geven. Zij zijn geen cijfers. Onze prioriteit ligt dan ook bij de zorg en bij het informeren van direct betrokken cliënten, families en medewerkers. Daarom, en omwille van de privacy en respect voor de cliënten, families en medewerkers, zijn wij terughoudend in het delen van informatie met anderen dan de betrokkenen.’

Purmerend, Edam, Heiloo, Landsmeer en Alkmaar

Gisteren waren er op zes Zorgcirkel-locaties (mogelijke) coronabesmettingen: bij Novawhere en Zuidland in Purmerend, De Meermin in Edam, De Amberhof in Heiloo, de Jonkerhof in Landsmeer en Westerhout in Alkmaar. Daar zijn direct alle noodzakelijke maatregelen getroffen voor de cliënt(en) en de medewerkers. ‘In de ouderenzorg hebben we vaker te maken met infectieziekten waarbij we ouderen geïsoleerd verplegen en beschermingsmiddelen dragen, denk aan griep of het norovirus. Wat anders is aan wat we nu meemaken is dat het om een nieuw virus gaat. De Zorgcirkel volgt de RIVM-richtlijnen en -protocollen.’

Saenden, Amandelbloesem en Torenerf

Cliënten met mogelijke coronaklachten worden getest op corona en uit voorzorg geïsoleerd verzorgd door medewerkers die beschermingsmiddelen dragen. Is de testuitslag positief  dan blijft isolatie bestaan, op de afdeling of eventueel op een speciale Covid-unit. Bij een negatieve uitslag wordt de isolatie opgeheven. In Zaanstad vallen Saenden aan Nova Zembla in Zaandam en De Amandelbloesem aan de Vinkenstraat in Womerveer onder de zorgverlener. Ook Torenerf in Wormer maakt deel uit van De Zorgcirkel en is eveneens coronavrij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen