RIVM: bij milde coronaklachten wellicht geen immuniteit

Foto: Flickr / Governor Tom Wolf

Er worden vandaag 147 personen als overleden gemeld. De ziekenhuisopnames zijn op deze woensdag 82 inwoners van Zaanstad (gisteren 78), veertien van Wormerland (gisteren dertien) en zeven van Oostzaan (gisteren zes). Intussen rijzen steeds meer vragen over de totstandkoming van groepsimmuniteit.

In Nederland zijn tot nu tot 20.549 bevestigde besmettingen met het nieuwe coronavirus gemeld, waarvan de meeste in de provincie Noord-Brabant. Bijna een kwart van het totaal aantal bevestigde besmettingen (4799) daar plaatsgevonden. De provincie Groningen is met 227 positief geteste personen – 1,1 procent van het totaal – het minst geraakt, op de voet gevolgd door de provincies Drenthe (232 besmettingen, eveneens 1,1 procent), Friesland (260; 1,3 procent) en Flevoland (293; 1,4 procent). In Noord-Brabant lijkt de epidemie nu af te vlakken. Het aantal meldingen in het noorden van Nederland is stabiel laag.

Meer testen

Er wordt sinds afgelopen maandag meer getest. De uitbreiding van het testen is bedoeld voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen, verpleeghuismedewerkers, medewerkers in de gehandicaptenzorg of thuiszorgmedewerkers. Ook worden er meer patiënten getest met een hoog risico op een ernstig verloop van een coronavirusinfectie, zoals ouderen en mensen met een bestaande ziekte of aandoening. Doordat er meer getest wordt zullen er waarschijnlijk ook meer positief geteste patiënten gevonden worden. Een toename in het aantal meldingen betekent dus niet dat de ziekte zich sneller verspreidt.

Immuniteit

RIVM-expert Jaap van Dissel heeft de Tweede Kamer vandaag laten weten dat mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus en slechts milde klachten hebben, misschien niet immuun zijn als ze het virus daarna nog een keer tegenkomen. Er lopen allerlei onderzoeken en tests naar de mate waarin mensen bestand raken tegen het virus als ze een keer besmet zijn geweest. Uit de eerste onderzoeken komt naar voren dat personen die slechts milde klachten hebben gehad, minder antistoffen opbouwen, aldus Van Dissel. Die antistoffen zorgen er juist voor dat iemand geen last krijgt van ziekte na een besmetting.

Duur

Het is dus de vraag of iemand die milde klachten heeft gehad wel genoeg antistoffen heeft om immuun en niet-besmettelijk te zijn. Nu wordt onderzocht hoeveel antistoffen daarvoor nodig zijn, maar nieuwe antwoorden op onderzoeksvragen roepen ook alleen maar meer vragen op, stelt Van Dissel. Als mensen wel immuun zijn, is het overigens nog maar de vraag voor hoelang. Immuniteit voor luchtweginfecties, houdt meestal jaren stand, terwijl we levenslang immuun zijn voor bijvoorbeeld mazelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen