Dinsdag brengt net als voorgangers droevige cijfers

Foto: Pixnio

Er zijn de afgelopen 24 uur 234 in ons land personen als overleden gemeld, daarmee het hoopgevende aantal 101 ‘nieuwe’ doden van gisteren en eergisteren (115) ver overschaduwend. Er zijn nu 2101 doden te betreuren, terwijl het aantal ziekenhuisopnames met 292 steeg tot in totaal 7427.  Een deel van die patiënten is inmiddels ontslagen of aan het coronavirus bezweken.

De cijfers voor de Zaanstreek zijn deze dinsdag 78 opnames in Zaanstad, dertien in Wormerland en zes in Oostzaan. Op dinsdagen is het aantal meldingen de afgelopen periode consequent het hoogste van de week geweest. Dat is te verklaren doordat veel van de sterfgevallen en opnames op vrijdag, zaterdag en zondag pas op maandag administratief worden verwerkt en gerapporteerd. Dit is zichtbaar in de grafieken op de nieuwe pagina met grafieken over Covid-19 van het RIVM. De cijgers van gisteren waren 71 ziekenhuisopnames van inwoners van Zaanstad, twaalf uit Wormerland vijf uit Oostzaan. De laatste berichtgeving van het ZMC sprak van 39 opnames.

 

Vandaag werd bekend dat coronapatiënten van het Leids Universitair Medisch Centrum die al een eind zijn opgeknapt sneller naar huis kunnen dankzij een set meetapparatuur waarmee ze hun toestand zelf goed kunnen monitoren. In de ‘Covid-box’ van het LUMC zitten een digitale thermometer, een bloeddrukmeter en een zuurstofsaturatiemeter. Patiënten kunnen daar zelf hun waarden mee opmeten en die dagelijks doorgeven tijdens een videoconsult met een zorgverlener. Als de metingen daar aanleiding toe geven, kunnen maatregelen worden genomen.

Juiste zorg op de juiste plek

‘Om de capaciteit van het LUMC optimaal te benutten, is het belangrijk dat iedereen de juiste zorg op de juiste plaats krijgt. Thuis als dat mogelijk is, in het ziekenhuis als dat nodig is,’ aldus medisch specialist Onno Teng. Met de box kunnen patiënten zoveel mogelijk thuis herstellen met behoud van een intensieve monitoring van de symptomen. Het ziekenhuis heeft ervaring met dit soort thuismetingen. Hartpatiënten krijgen al langer thuismeetapparatuur mee. De ervaringen daarmee zijn positief, aldus het LUMC. ‘In de praktijk leidt regelmatige monitoring tot tijdig ziekenhuisbezoek en kan dat zelfs levens redden.’ Onduidelijk is of de boxen ook beschikbaar komen voor patiënten van andere ziekenhuizen.

 

Reacties