Meer testen voor personeel in meer zorgsectoren

Foto: Pixnio

Er zijn de afgelopen 24 uur minder meldingen geweest van mensen die aan het coronavirus zijn overleden (101) dan een etmaal eerder, toen nog 115 doden werden gemeld. Er zijn nu landelijk 1867 fatale besmettingen geregistreerd en 18.803 mensen positief getest. In Zaanstad nam het aantal ziekenhuisopnames toe met 71, in Wormerland met twaalf en in Oostzaan met vijf, meldt het RIVM. Het Zaans Medisch Centrum liet gisteren om 15:00 uur weten 38 opnames te hebben.

De komende weken wordt de testcapaciteit voor Covid-19 sterk uitgebreid. Het aantal door het RIVM gevalideerde testlabs gaat van vijftien naar 41 en half april is het daardoor mogelijk om 17.500 tests per dag uit te voeren. Momenteel worden er dagelijks ruim 4000 uitgevoerd. De grotere capaciteit leidt tot een ruimer testbeleid waardoor ook zorgmedewerkers in verpleeghuizen, in de gehandicaptenzorg, de thuiszorg, de jeugdzorg en van de GGZ getest worden. Tevens kunnen huisartsen mensen in risicogroepen met klachten of patiënten met een grote zorgbehoefte testen. Het nieuwe testbeleid is vandaag ingegaan.

Honderd tests per dag

Door verlengde werktijden bij alle laboratoria kan deze capaciteit zo nodig nog worden verhoogd tot 29.000 tests per dag. De GGD gaat in het hele land een grotere rol spelen bij het testen van zorgprofessionals buiten de ziekenhuizen. In onze regio zijn hiervoor met de brandweer afspraken gemaakt over een testlocatie op de parkeerplaats aan de achterkant van de brandweerkazerne in Purmerend. Zorgmedewerkers met klachten kunnen zich via hun huisarts, bedrijfs- of instellingsarts aanmelden en er vervolgens op afspraak terecht op werkdagen tussen 09:00 en 13:00 uur. Het is de bedoeling dat morgen met het testen begonnen wordt. Het zal in eerste instantie gaan om 100 tests per dag.

Zorghotels

Overal in het land zijn tijdelijke zorghotels ingericht voor patiënt en die niet (langer) in een ziekenhuis te hoeven worden opgenomen, maar voor wie de zorg in de thuissituatie niet goed uitvoerbaar is voor mantelzorger, medebewoner of zorgpersoneel. Dat gebeurt ook in de revalidatieunit van Evean in het Zaans Medisch Centrum. Zo wordt de druk op de (thuis)zorg verlicht, de veiligheid van (thuis)zorgmedewerkers, medebewoners en mantelzorgers gewaarborgd en efficiënt omgegaan met de schaarste aan (thuiszorg)personeel, artsen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding geeft later deze middag een update over de situatie op de Intensive Care-afdelingen, waar patiënten belanden die er zeer ernstig aan toe zijn.

 

Reacties