Droogte gaat schades aan funderingen fors opjagen

Foto: Wikipedia / IFCO Funderingscontrole

De droogte van de afgelopen zomers zorgde ook in Zaanstad voor extra aandacht voor bodemdaling en schade aan funderingen. Ingenieursbureau Deltares heeft nu een systematische methode voor risicoanalyse van onder andere paalrot ontwikkeld. De resultaten zijn gepubliceerd op de website Klimaatschadeschatter (droogte).

Deltares gebruikte beschikbare data over bodemdaling, de opbouw van de ondergrond, grondwaterstanden, gebouwgegevens en expertschattingen als basis van een nieuwe quickscan ‘risico op funderingsproblematiek‘ voor gemeenten. Tot de jaren 70 van de vorige eeuw is in Nederland op veen- en kleigrond gebruikgemaakt van houten paalfunderingen en van ondiepe funderingen op staal. Deze funderingen zijn gevoelig voor beschadiging door zetting en lage grondwaterstanden. Hoewel het hierbij veelal om trage processen gaat, kan er versneld schade ontstaan bij een plotselinge grondwaterverlaging of zetting door werkzaamheden. Ook een droger klimaat kan problemen in gang zetten of versnellen.

Hoe donkerder de kleur, des te groter de risico’s. Bron alle afbeeldingen: Deltares / Klimaatschadeschatter

De quickscan biedt inzicht in de ruimtelijke spreiding en orde van grootte van de schadekosten in de periode 2018 – 2050 op gemeenteniveau. Een dergelijk inzicht in de risico’s op gemeenteniveau was eerder nog niet beschikbaar. De analyse richt zich vooralsnog alleen op paalrot en op verschilzetting van panden op staal in Nederland. Andere schademechanismen zoals negatieve kleef en bacteriële aantasting zijn (nog) niet meegenomen. Hieronder de resultaten voor de drie Zaangemeenten, waaruit blijkt dar mt name panden te lijden krijgen bij droogte:

Morgen wordt de zogenoemde droogtemonitor van het KNMI weer geactiveerd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen