Dodental Covid-19 stijgt in 24 uur in ons land met 63

Foto: Pixabay / Geralt

Het afgelopen etmaal zijn in ons land 811 mensen positief getest op Covid-19 en zijn 63 patiënten overleden. Dat waren er nog niet eerder zo veel in 24 uur. Er zijn nu in totaal 276 slachtoffers te betreuren. In Zaanstad gaat het inmiddels om 12,8 bevestigde coronagevallen per 100.000 inwoners, in Wormerland om 12,2 en in om Oostzaan 51,2 per 100.000 inwoners.

In de drie Zaangemeenten zijn er dus geen grote veranderingen. Het aantal positief geteste inwoners van Noord-Holland steeg tussen gisteren en vandaag met 40 tot 740. ‘Het aantal gemelde patiënten en overleden patiënten kan per dag verschillen om verschillende redenen. Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn,’ schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vandaag.

Al 100.000 mensen genezen; ruim 16.300 doden

Positief nieuws kwam er van de Johns Hopkins Universiteit in het Amerikaanse Baltimore, dat al vanaf het eerste begin van de uitbraak bovenop de verspreiding van het virus over de wereld zit. Sinds de uitbraak hebben nu meer dan 100.000 patiënten de ziekte overwonnen, zo liet de universiteit weten. Wereldwijd zijn ruim 375.000 mensen positief getest op Covid-19 en stierven er meer dan 16.300 mensen. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde gisteren dat het virus zich momenteel sneller lijkt te gaan verspreiden.

Uitleg RIVM

Het RIVM houdt door middel van surveillance zicht op de verspreiding van Covid-19 in Nederland. Via een samenwerking tussen artsen, laboratoria en de Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) wordt informatie verzameld over patiënten met een positieve testuitslag. Aan het RIVM wordt niet gemeld wie hersteld is of wie na een melding in het ziekenhuis wordt opgenomen. Het werkelijke aantal coronabesmettingen is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt.

In het begin van de pandemie in Nederland werden veel mensen getest, onder wie degenen die contact hadden gehad met bevestigde patiënten. Sindsdien is het testbeleid geleidelijk veranderd, en worden nu voornamelijk personen met een verhoogd risico op een ernstig ziekteverloop op Covid- 19 getest. Het werkelijke aantal patiënten dat is opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten dat wordt gemeld in de surveillance, omdat het gaat om informatie die bekend is op het moment van de melding. Ziekenhuisopname is na de melding niet altijd bekend, aldus het RIVM.

GGD Zaanstreek – Waterland

De GGD Zaanstreek – Waterland liet vandaag weten dat alleen bij patiënten bij wie de infectie door een laboratoriumtest is aangetoond de gezinscontacten worden benaderd. Volgens  arts infectieziekten George Neve gebeurt dat niet bij mensen die op advies van hun huisarts thuisblijven met corona-achtige klachten. In sommige regio’s worden nep-sms’jes verspreid waarin de GGD mensen zogenaamd oproept om zich zo snel mogelijk te melden in verband met een mogelijke besmetting, waarschuwt de gezondheidsdienst.
De GGD geeft dergelijke berichten echter nóóit door via sms.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen