Amsterdam Wetlands krijgt steun in de rug van Erfgoed Deal

Een deel van de Kalverpolder.
Een deel van de Kalverpolder.
Foto: Google Street View

Het project Amsterdam Wetlands is één van de zeven projecten die samen ruim negen miljoen euro mogen verdelen vanuit de Erfgoed Deal. Die overeenkomst heeft tot doel erfgoed in te zetten bij klimaatadaptatie, bij de energietransitie en in de omgang met stedelijke groei en krimp in een duurzamer Nederland.

Amsterdam Wetlands is de nieuwe benaming voor het polder- en moerasgebied tussen Amsterdam en Alkmaar, met onder andere het Wormer- en Jisperveld, de Kalverpolder, de polder Westzaan, het Oostzanerveld, de Karnemelksepolder en Het Twiske. Dat grote gebied moet de komende jaren verduurzaamd worden door onder andere de afname van CO2, het tot stoppen brengen van de bodemdaling en het creëren van nieuwe natuur. Vragen die bij de Erfgoed Deal aan de orde komen zijn bijvoorbeeld ‘hoe maak je historische stads- en dorpskernen aardgasvrij en energieneutraal’, ‘hoe ga je om met monumentale woningen in krimpgebieden’ en ‘wat kunnen we leren van waterbeheer in het verleden bij hedendaagse wateroverlast’?

Water, droogte, hitte

De inrichting van onze leefomgeving moet op de schop omdat in het verleden onvoldoende rekening is gehouden met wateroverlast, droogte én hitte. De steden groeien en groeien terwijl in andere gebieden in het land bevolkingsdaling en leegstand problemen veroorzaken. Dat alles raakt onherroepelijk ook monumentale panden, historische stads- en dorpskernen en eeuwenoude landschappen. Hoe die te beschermen en te behouden in een veranderende werkelijkheid is niet één, twee, drie te beantwoorden. De tweede ronde van de Erfgoed Deal start deze zomer. Daarvoor kunnen nieuwe voorstellen worden ingediend bij het projectbureau.

De Erfgoed Deal is een samenwerkingsverband tussen het Rijk, de provincies, gemeenten, de Federatie Grote Monumentengemeenten, de Federatie Instandhouding Monumenten, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, het Rijksvastgoedbedrijf en de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen