DZ en POV niet naar a-politieke leersessie over echec Toermalijn

De uiteindelijke bouwlocatie aan het Noordeinde in Wormerveer,
De uiteindelijke bouwlocatie aan het Noordeinde in Wormerveer,
Foto: Google Street View

Democratisch Zaanstad en de Partij voor Ouderen en Veiligheid ontbreken vandaag op een ‘leersessie’ naar aanleiding van alles wat misging rond de nieuwbouw van basisschool de Toermalijn in Wormerveer. Ze vinden het mosterd na de maaltijd, terwijl al hun waarschuwingen werden genegeerd toen de totale ontsporing van het project nog voorkomen had kunnen worden.

In een open brief laten de fracties van DZ en de POV weten zich vanaf 2012 te hebben ingezet om de zaak-Toermalijn tot een goed einde te brengen, met schriftelijke vragen, agenda-initiatieven, moties, amendementen, rondvragen en interpellaties. ‘Ook ‘off the record’ hebben wij diverse gesprekken gevoerd met ambtenaren, burgemeesters en gemeentesecretarissen. In het laatste geval omdat wij oprecht dachten dat overleg buiten de ‘schijnwerpers’ het misschien makkelijker zou maken om fouten toe te geven, andere keuzes te maken of in het geheel te stoppen met het project. Niets mocht baten. Wil het college dus wel iets leren? En dwingt zij dat ook af bij onze ambtenaren?’ vragen de fractievoorziters Julliëtte Rot (DZ) en Harrie van der Laan (POV) zich af.

Een exemplarisch voorbeeld van bestuurlijk falen

Na de zoveelste mislukte poging om recht te doen aan de familie Heijnen, bedachten dat het tijd werd om deze zaak in de publiciteit te brengen. Om deze reden stuurden wij vorig jaar een email naar het programma 'Van Onze Centen'. Vanavond werd een deel van de zaak (maandag 9 april aanstaande te zien zal zijn op SBS6) besproken in Tijd voor MAX. Wij blijven strijden voor de familie Heijnen en vele andere gedupeerde burgers in Zaanstad. Verkwisting van gemeenschapsgeld, verlies van vertrouwen van burgers en juridische heksenjachten moet stoppen. #VeranderingDoordaadkracht

Geplaatst door Democratisch Zaanstad op Dinsdag 3 april 2018

De evaluatie van het echec met de school-die-er-niet-kwam noemen ze ‘weinig concreet’. Er werden door de twee vragen gesteld over het ‘a-poliieke karakter’ van de ‘leersessie ‘Toermalijn’ en over de deelnemers en de agenda. Volgens de beantwoording is de bijeenkomst a-politiek omdat het gaat om ‘een leersessie over het samenspel tussen raad en college bij complexe casuïstiek’ en geen inhoudelijk politiek debat gericht op besluitvorming en met politieke consequenties. Daarnaast bestaat leren volgens de antwoorden uit het tijdelijk loslaten van de eigen meningen en opvattingen zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe inzichten. ‘In deze bijeenkomst onderzoeken we wat het vraagt van college en raad om escalaties te voorkomen en wanneer deze zich toch voordoen, te doorbreken. Hiervoor zijn alle raadsleden, collegeleden en de gemeentesecretaris uitgenodigd. Zoals verwoord in de uitnodiging; de kern van de leersessie gaat over rollen, houding en gedrag.’

Achterkamertjesoverleg

Rot en Van der Laan trokken hieruit de conclusie dat het college en de gemeentelijke organisatie de raadsleden niet zouden gaan vertellen wat zij zelf geleerd hebben van het fiasco en welke maatregelen er zijn genomen om een dergelijk debacle in de toekomst te voorkomen. ‘Nee, het is de bedoeling dat de gemeenteraad het college gaat vertellen wat zij anders en beter moet doen. Democratisch Zaanstad en de Partij voor Ouderen en Veiligheid zijn van mening zij dit meer dan voldoende hebben gedaan in de loop der jaren. Wij constateren dat de juridische heksenjacht op inwoners en ondernemers nog lang niet is opgedroogd en vinden dat het college en de organisatie aan zet zijn om hier verandering in te brengen. Ook in het kader van de afspraken tussen Democratisch Zaanstad en de coalitiepartijen staat een dergelijke handelwijze haaks op deze overeenkomst. Daarbij blijkt dat u belangrijke ervaringsdeskundigen niet heeft uitgenodigd voor dit ‘achterkamertjesoverleg’ zodat niet in alle openheid over deze casus gesproken kan worden,’ aldus de open brief.

De beide fracties stellen voor om een Zaanstad Beraad te organiseren over ditzelfde onderwerp, waarbij het college en de ambtelijke organisatie aan de gemeenteraad een  verbeterplan presenteren. Dan kan er ook inspraak plaatsvinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen