Uitvoering plannen sportpark Hoornseveld weer stap dichterbij

Ook zwembad De Slag moet naar het vernieuwde sportpark verhuizen.
Ook zwembad De Slag moet naar het vernieuwde sportpark verhuizen.
Foto: Google Street View

De realisatie van de plannen voor de optimalisatie van sportpark Hoornseveld komt weer een stap dichterbij als de raad akkoord gaat met het voorstel van het college om een geheim bedrag beschikbaar te stellen voor de voorbereidingskosten die gemoeid zijn met de grootschalige aanpak van het sportpark en de ontsluiting met de A7. Het bedrag is geheim uit concurrentieoverwegingen en blijft dat ook tot in elk geval 1 januari 2027.

In samenwerking met de betrokken sportverenigingen heeft de gemeente Zaanstad in 2017 een toekomstbestendig (vlekken)plan voor sportpark Hoornseveld ontwikkeld. Door efficiënter met de beschikbare ruimte voor sportvoorzieningen om te gaan, komt er op andere plekken in Zaandam ruimte voor woningbouw en / of gebiedsontwikkeling, zoals op de huidige locatie van zwembad De Slag en op het sportpark Oostzijderveld fase twee. Tegelijkertijd krijgt het sportpark Hoornseveld een kwaliteitsimpuls. Er is door de raad al 16,45 miljoen euro gereserveerd voor de aanpak van sportpark Hoornseveld.

Routekaart Buitensport

In de Routekaart Buitensport is vastgelegd dat sportpark Oostzijderveld wordt aangewezen voor woningbouw. Sportpark Hoornseveld behoudt de maatschappelijke bestemming en er is ruimte voor herontwikkeling / optimalisatie van het totale sportpark. Het (vlekken)plan voor de sportaccommodaties op Hoornseveld voorziet in de volgende onderdelen:

  • 5,5 nieuwe voetbalvelden waarvan twee kunstgrasvelden;
  • Vijftien nieuwe tennisbanen waarvan vier padelbanen;
  • Verplaatsing van de korfbalvelden;
  • Een nieuwe accommodatie voor zwembad De Slag;
  • Een nieuw clubgebouw voor ZKV van 550 vierkante meter;
  • Een nieuw clubgebouw voor Zaanlandia en FC Zaandam van 1375 vierkante meter;
  • Een nieuw clubgebouw voor Tennisvereniging De Gouw / LTVZ van 400 vierkante meter;
  • Een nieuw clubgebouw voor duikvereniging Murene, geïntegreerd in het nog te bouwen zwembad De Slag van 200 vierkante meter;
  • Verkeers- en parkeervoorzieningen en de inpassing van de openbare ruimte.

Het draagvlak voor de modernisering van Hoornseveld is groot onder alle betrokken sportverenigingen, organisaties en scholen, aldus het college. Door het vrijspelen van de huidige locatie Oostzijderveld tweede fase (met Zaanlandia, De Gouw en Murene) komt daar extra ruimte vrij voor zo’n 320 woningen. Door het beschikbaar stellen van een krediet voor de voorbereidingskosten voor de optimalisatie van sportpark Hoornseveld kan de opdracht voor het maken van een ontwerp voor sportpark aanbesteed worden.

Tevreden wethouder

Wethouder Sport, Mobiliteit en Openbare Ruimte Gerard Slegers is blij met de voortgang: ‘We komen steeds een stapje dichterbij de realisatie van het vernieuwde sportpark en daar ben ik heel blij mee. Het Hoornseveld heeft een grote maatschappelijke functie en die wordt in de toekomst alleen nog maar groter. De stad groeit en dat betekent dat Zaanstad voldoende sportfaciliteiten nodig heeft. Met dit sportpark creëren we straks een toekomstbestendig sportpark en een centrale plek waar iedereen kan komen om te bewegen, vanaf de zijlijn of de kant spelers aan te moedigen of voor een praatje in de kantine.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen