Sportverenigingen Oostzijderveld in verzet tegen gemeente

Foto: Google Street View

ZVV Zaanlandia, tennisvereniging De Gouw en Duikclub Murene zijn het na ruim 20 jaar zat: de steeds veranderende plannen van de gemeente met het sportpark Oostzijderveld en als gevolg daarvan de onzekerheid over de toekomst van de sportverenigingen. Zij voelen zich bedreigd in hun bestaanrecht en hebben zich gezamenlijk uitgesproken tegen het voorgenomen bestemmingsplan voor de nieuwe woonwijk Oostzijderpark.

De voetbal-, tennis- en duikverenigingen zijn de gebruikers van één van de oudste sportcomplexen van Zaanstad en weten eigenlijk niet meer beter dan dat ze niet weten waar ze aan toe zijn. Die onzekerheid heeft geleid tot uitstel van groot onderhoud en andere investeringen en daardoor moet nu op korte termijn onevenredig veel onderhoud worden gepleegd om de accommodaties op een aanvaardbaar peil te houden, aldus de drie in een gezamenlijke zienswijze. De leden worden daar de dupe van, omdat ze moeten sporten in een omgeving die niet meer aan de eisen voldoet.

Geen vertrouwen meer

Door alle gewekte maar vervolgens niet uitgekristaliseerde verwachtingen uit het verleden – het toenmalige college tekende al in juni 2003 een intentieovereenkomst met Zaanlandia over een verhuizing – hebben de clubs er nu geen fiducie meer in dat ze in de nabije toekomst naar sportpark Hoornseveld kunnen verkassen. Steeds wisselende indelingsvoorstellen en het feit dat ook het nieuwe zwembad De Slag daar moet worden ingepast voeden die twijfel. En daar komt nog bij dat de sportverenigingen veel overlast vrezen gedurende de bouw van de eerste fase van de nieuwe woonwijk, als hun sportcomplex nog buiten schot blijft. Zaanlandia, De Gouw en Murene voorzien onder meer hinder door het bouwverkeer en een toename van het parkeerprobleem.

Reacties