Ook ZMC achter verbod op consumentenvuurwerk

Foto: Twitter / Jan Hofdijk

Ook het Zaans Medisch Centrum schaart zich als lid van de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen achter een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. De organisatie van 28 samenwerkende regionale ziekenhuizen hoort bij de meer dan een kwart miljoen mensen en organisaties die de online petitie ondertekend hebben die zich uitspreekt voor een verbod en steun geeft aan het Nationaal Vuurwerkmanifest.

Vooral de afgelopen dagen hebben zich meer dan 50.000 ondertekenaars aangesloten, meldt de organisatie. Het aantal ondertekenaars van beide antivuurwerkinitiatieven stond voor de jaarwisseling nog op rond de 190.000, maar in de eerste dagen van het nieuwe jaar loopt het storm, met soms meer dan 10.000 steunbetuigingen per dag. Daaronder zijn onder andere de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie en de Stichting AAP. De ondertekenaars doen het dringende verzoek aan de politiek om dit jaar consumentenvuurwerk volledig te verbieden. Volgens de vuurwerkbranche wordt het merendeel van de letsels veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Dat is volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap echter onjuist. Op basis van de gegevens van de afgelopen jaarwisseling is 67,8 procent van alle brandwonden en oogletsels juist veroorzaakt door legaal vuurwerk.

Ook VVD-wethouder Rob Berkhout van buurgemeente Wormerland is om en keert zich net burgemeester Jan van Zanen van Utrecht tegen het standpunt van de landelijke VVD dat een verbod niets uithaalt.

Het vuurwerk is nog niet op…

Het totale aantal vuurwerkslachtoffers is in vergelijking met vorig jaar met zeven procent gestegen naar 1300, blijkt uit nieuwe cijfers van VeiligheidNL. Dat is verontrustend, stelt Birgitte Blatter van VeiligheidNL: ‘Het blijkt dat de genomen veiligheidsmaatregelen zoals het verbieden van bepaald vuurwerk of betere voorlichting niet geholpen hebben.’ In totaal zijn 85 mensen vanwege vuurwerk op de spoedeisende hulp beland. Negenhonderd patiënten gingen met lichtere verwondingen naar huisartsenposten. Vorig jaar was dit respectievelijk 396 en 800. Dat ligt volgens Blatter ook aan veranderingen in het zorgstelsel. Lichtere verwondingen die eerst bij de spoedeisende hulp belandden, worden nu naar de huisartsenpost gestuurd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen