DZ wil weten hoeveel meldingen van defecte containers er al zijn

Foto: Democratisch Zaanstad

Democratisch Zaanstad wil van het college weten of de gemeente het aantal storingen bij restafvalcontainers registreert en zo ja, hoeveel meldingen er vorig jaar zijn geweest. In schriftelijke vragen stelt raadslid Jos Kerkhoven dat in Assendelft in één maand tijd al vijf keer de containers buiten gebruik zijn geweest, ‘voornamelijk veroorzaakt doordat bewoners te grote en te volle vuilniszakken in de laadkleppen proberen te proppen’.

Mensen die hun zak niet kwijt kunnen in een container die niet open wil zetten die er dan soms in arren moede maar naast, met kans op het aantrekken van ongedierte en vervuiling en verpaupering van de openbare ruimte. ‘Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit probleem zich alleen in Assendelft voordoet,’ schrijft Kerkhoven, die heeft ontdekt dat bij het melden van een storing bij ophaaldienst HVC wordt gezegd dat men het dumpen van vuilnis naast de containers moet melden op de website van de gemeente Zaanstad. Gezien die praktijk zou de gemeente dus moeten weten hoe vaak dit al is voorgekomen, redeneert hij. Volgens DZ is het achterlaten van vuilniszakken bij niet-werkende containers niet te wijten aan de dumper, maar eerder aan een falend systeem.

Bron: Website gemeente Zaanstad
Bron: Website gemeente Zaanstad

Waarschuwing of boete

Volgens HVC wordt de inhoud van gedumpte zakken door de gemeente gecontroleerd op de aanwezigheid van adressen, waarna de betreffende inwoners een waarschuwing dan wel een boete – van 182 euro – krijgen. Dat vindt de partij onterecht. Het scheiden van afval moet voor de burger aantrekkelijk gemaakt worden en niet voor ergernissen zorgen. Democratisch Zaanstad pleit daarom voor betere voorlichting over het gebruik van de ondergrondse containers, de maximale grootte van de vuilniszakken en het gewicht daarvan. Is het college van plan hier werk van te gaan maken? Hij vraagt zich daarnaast af of HVC wellicht kans ziet om tot een betere technische oplossing te komen voor het openen en sluiten van de restafvalcontainers, zoals een ruimere en/of een minder storingsgevoelige stortkoker.

Bron: Website gemeente Zaanstad

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen