Actiegroep aan zet met aanwijzen plekken voor containers Saendelft

Foto: Wikimedia / Ibu

Polderen, participatie, desnoods mediation – er zijn vele wegen die naar compromissen leiden. Maar dan nog lijkt de uitkomst soms op een gesprek tussen doven en blinden, zo bleek gisteren bij de bespreking van een motie over het afvalinzamelingssysteem in Saendelft. De actiegroep Afvalscheiden Ja, kliko’s Nee meent dat de gemeente de pilot met een afwijkende inzamelmethode saboteert; de wethouder wil graag verder maar wacht op de volgende stap van de actiegroep. Er is in elk geval afgesproken dat de beide partijen met elkaar in gesprek gaan.

Een groot deel van de inwoners van de nieuwbouwwijk verzette zich met hand en tand tegen het systeem met drie kliko’s op het eigen erf en een onderdronds container voor restafval, zoals dat in steeds meer delen van Zaanstad inmiddels gebruikelijk is en op termijn in de hele gemeente een feit moet zijn. Maar nu zijn er in Saendelft te weinig containers voor PMD – plastic, blik en drankverpakkingen – geplaatst en klagen de bewoners dat ze te grote afstanden met dat type afval moeten afleggen. Logisch, volgens wethouder Sanna Munnikendam, want zij wacht nog steeds totdat de actiegroep doorgeeft waar die containers dan moeten komen. Afvalscheiden Ja, kliko’s Nee wilde dat eerst met de achterban overleggen, maar er zit geen schot in. Pijnpunt is dat er bovengrondse bakken voor PMD komen, terwijl de buurt ze liever uit het zicht onder de grond ziet. Maar, zo Munnikendam, dat hebben we nu eenmaal zo afgesproken.

Een groot deel van de raadsleden kan zich een dergelijke afspraak niet herinneren. Ja, ondergrondse perscontainers konden er vanwege de hoge kosten niet komen, maar waarom dan geen gewone ondergrondse containers voor PMD? En waarom zo weinig? Over aantallen is nog helemaal geen besluit genomen, zo luidde het antwoord, ook al vanwege de stilte van de kant van de actiegroep. Er zijn in elk geval dertien toegezegd, maar dat kunnen er ook nog meer worden. Voor bovengrondse PMD-containers is gekozen omdat overal in den lande blijkt dat de inhoud daarvan schoner is dan die van ondergrondse bakken, zo vulde de ambtenaar aan die ter ondersteuning was aangeschoven – en die het niet kon laten om enigszins vilein op te merken dat PMD-kliko’s aan huis wat vervuiling betreft toch als beste uit de bus komen.

Rijkelijk bedeeld

In containerwijk Saendelft, gebouwd rond het principe van ondergrondse verzamelcontainers voor huisvuil, zijn containers weggehaald omdat er beter gescheiden moet worden en er daarom minder capaciteit voor restafval nodig is. En hebben in de rest van Zaanstad 150 woonhuizen samen een restafvalcontainer daar is dat in Saendelft een container per 99 woningen, waarmee de wijk ‘rijkelijk bedeeld’ is. Bovendien is er geen verschil in loopafstand vergeleken met elders. Dat inwoners van de rest van de gemeente het PMD voor deur kwijt kunnen is een gevolg van de keuze die de Saendelvers zélf gemaakt hebben: met hun winst in de strijd tegen de kliko’s en door in te stemmen met de pilot en hebben ze ook genoegen genomen met het feit dat ze met hun PMD op stap moeten. Wordt vervolgd. 

 

 

 

 

 

 

Poldere

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen