In tien dagen tijd ruim 40 patiënten behandeld voor brandwonden

Het Brandwondencentrum in Beverwijk.
Het Brandwondencentrum in Beverwijk.
Foto: Google Street View

Tussen het begin van de kerstvakantie op 22 december en 2 januari zijn 42 personen met vuurwerkletsel behandeld in één van de drie brandwondencentra in Beverwijk, Rotterdam en Groningen. Achttien mensen werden opgenomen. Twee van hen zijn in de nieuwjaarsnacht in Beverwijk nog geopereerd aan ernstig handletsel.

De cijfers zijn ongeveer gelijk aan die van vorig jaar. Toen werden rond de jaarwisseling 23 mensen in één van de drie brandwondencentra opgenomen en 56 mensen poliklinisch behandeld. Het is mogelijk dat dit jaar minder slachtoffers zijn doorverwezen naar de gespecialiseerde brandwondencentra door de toename van het telefonisch consult. Plastisch chirurg Toine van Trier, verbonden aan het brandwondencentrum in Beverwijk: ‘Al op kerstavond opereerde ik een negenjarige jongen met ernstig handletsel. En ook in de nieuwjaarsnacht heb ik twee patiënten met ernstig handletsel geopereerd. In totaal heb ik de afgelopen dagen vijf van dergelijke patiënten gezien. Dit letsel ontstaat door zwaar vuurwerk dat in de hand ontploft. Denk aan cobra’s, mortiergranaten, nitraatbommen en lichtkogels. Als chirurg word ik inmiddels wat bedroefd van dit feestje, vooral wanneer ik de verbijstering en het verdriet in de ogen van mijn patiënten en hun familie zie.’

Waar vorig jaar 31 keer telefonisch advies werd ingewonnen bij één van de drie brandwondencentra was dat dit jaar 45 keer. In het brandwondencentrum in Rotterdam werden ditmaal zeven mensen binnengebracht en twee van hen hadden zorg nodig op de Intensive Care. Het jongste slachtoffer was een meisje van drie jaar. Zij werd op oudejaarsavond binnengebracht en had letsel opgelopen door kindervuurwerk – een grondbloem –  in haar capuchon. Ook dat blijft gevaarlijk, zo waarschuwt de Brandwondenstichting.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen