De Partij voor de Dieren heeft een wetsvoorstel geschreven om consumentenvuurwerk te verbieden, maar regeringspartijen VVD en CDA houden een algemeen vuurwerkverbod voorlopig nog tegen. Er moet worden ingezet op handhaving, vinden die twee partijen. Met in het achterhoofd het feit dat het in Zaanstad de afgelopen weken klachten regende over te vroeg afgestoken - en vaak ook nog verboden zwaar - vuurwerk is dat een bijna lachwekkend standpunt: de politie mist inmiddels de capaciteit om effectief op te kunnen treden.
Dat blijkt onder meer uit het feit dat woninginbraken in Zaanstad een oplossingspercentage kennen van 8,2 (en in Wormerland in Oostzaan over een periode van drie jaar zelfs nul). Dat burgemeesters zich zorgen maken over de handhaving van de openbare orde. En dat de politie zelf aangeeft dat het werk haar boven het hoofd groeit. De VVD en het CDA blijven echter onwrikbaar wat vuurwerk betreft. Ook na het geweld dat we net achter de kiezen hebben tegen hulpverleners en de vernielingen die kennelijk bij oud en nieuw zijn gaan horen. 'Dat hulpverleners worden bekogeld met vuurwerk is onacceptabel,' vindt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. 'Daar helpt geen vuurwerkverbod tegen, dat staat daar los van. Keihard straffen is de enige optie.' CDA-Kamerlid Chris van Dam zegt dat een algemeen knalverbod 'zonder intensivering van de handhaving' niet zal helpen en dat de 'brave en getrouwe burger' zonder vuurwerk zal zitten, terwijl 'relschoppers toch aan de haal kunnen met vuurwerk dat over de grens is gekocht'.
[embed][/embed]
De PvdD pleit al langer voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk en wordt gesteund door burgemeesters, artsen, de brandweer, de politie, milieuorganisaties en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Gebruikers en omstanders raken gewond, mensen moeten binnen blijven of uitwijken naar plekken in het land waar vuurwerk verboden is - zoals vakantieparken - en veel wilde en huisdieren weten zich geen raad. De initiatiefwet van de partij wordt in elk geval gesteund door GroenLinks. Volgens opiniepeilingen is de mening van Nederlanders over vuurwerk aan het kantelen door de overlast, die steeds vroeger begint en steeds heftiger wordt. De afgelopen jaarwisseling werd in ons land voor minstens 77 miljoen euro de lucht in geschoten - illegaal en in het buitenland aangeschaft vuurwerk niet meegeteld. De rekening van de schade in Zaanstad moet nog worden opgemaakt; de jaarwisseling 2018/19 leverde de gemeente een schadepost op van 40.000 euro . Er zijn op dit moment twee anti-vuurwerkpetities in omloop.
[embed][/embed]