112

Lage ophelderingsgraad woninginbraken in de Zaanstreek

Foto: Pixabay / Geralt

In de afgelopen drie jaar is in Zaanstad 8,2 procent van de woninginbraken opgehelderd. Dat lijkt niet veel, maar in Wormerland en Oostzaan werden in die periode helemaal geen dossiers afgesloten met het aanwijzen van een verdachte. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

Tot afgelopen mei stond de teller in Zaanstad op 1220 bij de politie gemelde woninginbraken, in Wormerland op 105 en in Oostzaan op 95. De verslaggevers van RTL haalden deze cijfers uit jaarverslagen en andere openbare bronnen. De politie haalt al jaren de eigen doelstelling van zo’n tien procent ophelderingen niet, aldus het artikel. Op dit moment zitten we middenin een inbrakenpiek: december is dé feestmaand voor dat criminele gilde.

Opheldering betekent trouwens niet dat zaken ook zijn opgelost. De politie beschouwt een zaak als opgehelderd als er voldoende aanwijzingen zijn om een verdachte aan te wijzen. Of het ook werkelijk om de dader gaat en deze vervolgens ook vervolgd en veroordeeld wordt is geen onderdeel van de cijfers. Volgens de Nationale Politie is het ‘niet realistisch om te verwachten dat veel meer, zo niet alle, zaken worden opgelost’. ‘De boodschap dat een woninginbraak waarschijnlijk niet wordt opgelost, is geen prettige voor een slachtoffer. Maar het is wel een realistische boodschap, waarmee de politie valse verwachtingen wil voorkomen,’ schrijft RTL.

 

Reacties