Ook vrijwilligerswerk kan een ‘bedrijfsmatige activiteit’ zijn

Foto: Pixabay

Stella van Garderen mag van woningbouwvereniging Parteon vanuit haar huis in Zaandam geen etenswaren meer uitdelen aan arme gezinnen die niet bij de voedselbank terecht kunnen.

Vrijwilligers gaan dagelijks tegen sluitingstijd winkels langs om overgebleven voedsel op te halen voor de alternatieve voedselbank Help for Free 075, begonnen als Food For Free 075 e/o. Dat werd uitgedeeld bij Van Garderen thuis, tot er een klacht van een buurtbewoonster binnenkwam bij de woningcorporatie. Die gelastte haar vervolgens om de ‘bedrijfsmatige activiteiten’ in haar huis meteen te stoppen.

Ruim honderd gezinnen kregen voedsel via Help For Free 075. Het opgehaalde eten werd uitgedeeld en op adressen door de hele Zaanstreek verspreid. Bettina Meijboom deelt nu in een ander deel van Zaanstad het voedsel uit. Zij maakt zelf gebruik van de hulp.

Brandwondenstichting

Een oplossing is er nog niet. Een ruimte huren is te duur. Daar komt bij dat andere vrijwillige activiteiten ook niet meer mogen van de woningbouwvereniging, zoals het uitdelen van bussen voor collectes van de Brandwondenstichting.Op elke activiteit die vanuit huis wordt gedaan, volgt een boete.

Parteon laat weten dat hoezeer zij het initiatief van Van Garderen waarderen, ze het niet kunnen toelaten. ‘Het blijft bedrijfsmatige activiteit. En dat geldt ook voor het uitdelen van collectebussen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen