‘Schiphol kan groeien zonder extra overlast voor de omgeving’

Foto: Wikimedia

Planologen Joost van Faassen en Bart de Jong geloven dat Schiphol verder kan groeien zonder meer overlast voor bewoners te veroorzaken, wanneer wordt ingezet op duurzame groei.

Ze denken onder meer aan olifantsgras dat geluid dempt, woonwijken die het lawaai minder weerkaatsen, restwarmte van datacenters en vertrekhallen die gebruikt wordt door dorpen in de omgeving, zo zetten ze nog maar eens uiteen in het Financieele Dagblad.

Van Faassen en De Jong stelden De adaptieve luchthaven, Schiphol naar de toekomst samen, een essaybundel over de komende honderd jaar van het vliegveld. Ze ervaren het huidige overleg over de luchthaven, in de Omgevingsraad Schiphol (de vroegere Alderstafel) als ‘verstikkend’: het gaat voornamelijk over getallen, maar het ontbreekt aan visie.

Slimme woonomgeving

Het uitgangspunt dat groei en leefbaarheid het equivalent zijn van vliegbewegingen en geluidsoverlast verwerpen de twee planologen. Schiphol kan wel degelijk groeien, wanneer er op slimme manieren wordt ingezet op het woonklimaat in de omgeving van het vliegveld.

De Landbouwuniversiteit van Wageningen kwam al eerder met het idee van olifantsgras. De ganzen die in groten getale in de buurt van Schiphol neerstrijken om te foerageren, houden namelijk niet van dit gewas. Een proef heeft dat ook al aangetoond, maar het gebied zou dat ermee zou moeten worden beplant om het risico dat de vogels in vliegtuigmotoren terechtkomen uit te sluiten zou onrealistich groot moeten zijn, zeggen anderen. Het drie tot vier meter hoge gewas dempt echter ook het grondlawaai, wat een hele andere discussie is.

Grote ribbels

Innovatieve manieren om naar Schiphol en de gevolgen van een drukke luchthaven in een uiterst dichtbevolkt gebied te kijken vereisen volgens Van Faassen wel dat de huidige overlegstructuur wordt verlaten. En we verder kijken dan de neus lang is.  Stedenbouwkundige Martijn Lugten bedacht eerder bijvoorbeeld een soort grote ribbels in het landschap die het geluid van opstijgende en landende vliegtuigen tegenhouden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen