Zaanstad gaat door met ingezette opzet erkenning vrijwilligerswerk

Foto: Pixabay

Het feest voor alle inwoners van Zaanstad die zich vrijwillig inzetten voor de samenleving en de medemens wordt dit jaar gehouden in het Wapen van Assendelft, op vrijdag 24 november. Gezien de goede ontvangst gaat de gemeente ook door met het beleid om jaarlijks minstens vier vrijwilligers in het zonnetje te zetten in alle achttien wijken.

Met het laatste is vanaf oktober vorig jaar ervaring opgedaan. Vrijwilligers kunnen zichzelf en een ander aanmelden, en ook de wijkmanagers en medewerkers van Zaankantersvoorelkaar kunnen iemand voordragen. Het kan daarbij gaan om vrijwilligers die in het oog springen vanwege een jubileum of een bijzondere gebeurtenis, of omdat gezien wordt hoe waardevol de bijdrage is die iemand levert en men vindt dat daar wel eens extra waardering voor mag worden getoond.

Afgelopen mei is een enquête gehouden om een eerste beeld te krijgen van de impact van deze formule. Op de vraag ‘Vindt u de wijkwaardering een positieve manier om vrijwilligers te waarderen’ antwoordde 61positief, 8 procent negatief en 31 procent  had er geen mening over.

Willekeur

Op de vraag ‘Worden vrijwilligers nu meer gewaardeerd dan vroeger’ zei 35 procent ‘ja’, 11 procent ‘nee’ en bleek 20 procent geen verschil te zien. Uit de reacties in de open invulvelden bleek dat de geënquêteerden het lastig vinden dat niet alle vrijwilligers worden gewaardeerd; dat dit voelt als willekeur.

De opzet op meer vrijwilligers naar het jaarlijkse feest te krijgen is wel gelukt: Het laatste had op 9 december vorig jaar plaats in Taets in Zaandam en trok meer dan 225 mensen. Vrijwilligers konden daar zichzelf of een ander voor opgeven en mochten een introducé  meenemen. Hierdoor zijn nieuwe, bij de gemeente en  Zaankantersvoorelkaar nog onbekende vrijwilligers in beeld gekomen, onder wie jongeren en burgers met een biculturele achtergrond.

Het meest gewaardeerd op het feest was de verloting, waarmee tien mensen elk 500 euro konden winnen om vrij te besteden aan hun vrijwiligerswerk of -organisatie. Sinds mei zijn de keuzes van de winnaars te volgen geweest in de nieuwsbrieven van het platform Zaankantersvoorelkaar.nl.

Evaluatie van het feest

In januari is een enquête gehouden om het laatste feest te evalueren. De enquête is verstuurd naar de aanwezigen en openbaar verspreid via onder andere het Zaanstad Journaal. In totaal 86 respondenten vulden de vragenlijst in, onder wie 54 aanwezigen op het feest.  De locatie en organisatie werd over het algemeen als positief ervaren, maar over de inrichting van Taets was men minder positief over. Ook werd aangegeven het feest eens op een andere locatie dan in Zaandam te willen houden, in Noord of Midden Zaanstad bijvoorbeeld.

Verloting

De verloting kon over het algemeen op instemming rekenen: iedere vrijwilliger is op zijn of haar eigen wijze van waarde en daarmee goud voor de samenleving;  verschillende vormen van vrijwilligerswerk zijn niet met elkaar te vergelijken en daar een waardeoordeel aan hangen is onzinnig. Loting wordt daarom als ‘eerlijk’ ervaren. De loterij is bovendien een spannend element op het feest. Velen noemden het positief dat je op het moment van de loterij aanwezig moet zijn om een prijs te kunnen winnen.

Er waren echter ook mensen die juist dat laatste een minpunt noemen: kun je er niet bij zijn – bijvoorbeeld omdat je vrijwilligerswerk het niet toelaat – dan gaat een prijs aan je neus voorbij. Ook is genoemd dat wanneer er veel vrijwilligers van een grote organisatie zijn, die meer kans maken op een prijs dan een ‘eenzame’ collega.

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen