Toch verbod op verkoop Japanse duizendknoop in de maak

Foto: H. Oerwin 56

Er komt als het aan de Tweede Kamer ligt een einde aan de onbegrijpelijke situatie dat gemeenten handenvol geld uitgeven aan de bestrijding van de invasieve Japanse duizendknoop terwijl die in tuincentra en bij bloemisten nog gewoon over de toonbank gaan. Met uitzondering van de SPG staat de hele Kamer achter een motie van GroenLinks om de verkoop te verbieden.

In de motie van Laura Bromet wordt de regering verzocht het verbod op 1 maart volgend jaar te laten ingaan. De Japanse duizendknoop is een woekeraar die veel schade kan aanrichten aan bijvoorbeeld funderingen en wegen en de bestrijding is uiterst lastig. In Zaanstad heeft een groep vrijwilligers zich opgeworpen om de plant handmatig uit te roeien en zo te voorkomen dat het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat in de natuur terechtkomt. Dat wordt een kwestie van de lange adem: de plant zal steeds weer moeten worden uitgegraven totdat hij tenslotte uitgeput het loodje legt.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Visserij zag meer in overleg met de sector om de verkoop aan banden te leggen, onder meer wegens gevreesde verzoeken om schadevergoeding bij een verkoopverbod. De Europese Unie overweegt de Japanse duizendknoop op de lijst te zetten van invasieve soorten die er niet welkom zijn: zowel de teelt als de handel zijn vanaf dat moment niet meer toegestaan. De gemeente Zaanstad beloofde ruim twee jaar geleden al een plan van aanpak voor de bestrijding van schadelijke uitheemse plantensoorten, maar dat is er nog niet gekomen.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen