Voorlopig nog geen glyfosaat tegen Japanse duizendknoop

Foto: Wikimedia / Peter Bankers

De gemeente schort de omstreden herintroductie van het bestrijdingsmiddel Round Up voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop op tot duidelijk is of er voldoende vrijwilligers te mobiliseren zijn om de gevreesde woekerplant met pure mankracht te lijf te gaan. Dat zegde wethouder Gerard Slegers gisteren toe in een vergadering van de gemeenteraad.

Ook werd duidelijk dat er gejokt is in de brief die het college naar de raad stuurde over het hernieuwde gebruik van het middel dat het giftige glyfosaat bevat. Gesteld werd dat het Zaans Natuur en Milieu Centrum en Kontakt Milieubeheer Zaanstreek hadden ingestemd met het gebruik van Round Up in dit speciale geval, maar al snel bleek dat daarvan geen sprake was. Dat gaf de wethouder gisteren ook toe, zonder daar overigens verdere consequenties aan te verbinden.

Zaak van lange adem

Rosa, GroenLinks en de Partij voor de Dieren tekenden protest aan tegen het gebruik van glyfosaat door de gemeente en krijgen nu in elk geval tijdelijk hun zin. De bestrijding van de Japanse duizendknoop is handmatig wel te doen, maar is niet alleen een zaak van lange adem maar vereist ook buitengewone zorgvuldigheid: elk stukje achtergelaten wortel kan na het uitgraven weer uitgroeien tot een nieuwe plant waarna de strijd tussen mens en natuur opnieuw begint. Ook bij het afvoeren van de planten moet erop worden gelet dat er niet onbedoeld opnieuw ‘gezaaid’ wordt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen